Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kungsbacka1

Haruka Sassa i Törnrosa från galan 2019. Foto Fabian Kries

15 jan
2022

Dans på högsta nivå

Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags igen, för Balettgala 2022 på fina Kungsbacka teater.

Bakom dessa balettgalor står Hovdansös Johanna Björnson som tagit hjälp av sin tidigare kollega Heléne Friberg. De känner varandra sedan de var elever i dåvarande Kungliga Teaterns Balettelevskola. De debuterade också samtidigt i rollen alla ballerinor drömmer om, som Odette-Odile i Svansjön.

När de många år senare och var för sig konstaterat att det inte längre går att se klassisk balett utanför Stockholm så fann de varandra igen.

Johanna hade tidigare på egen hand arrangerat en mindre gala i Varberg. Men hon ville mer. Hon ringde sin barndomsvän som sedan länge bor i Göteborg och Kungsbacka, för hjälp med finansiering och marknadsföring. Heléne föreslog en bättre scen för dans och hade idéer kring hur galan kunde ramas in. Och så kom det sig att Johanna stod för det konstnärliga och allt som skedde på scenen medan Heléne svarade för allt runt omkring.

Många utmaningar

Tjejerna startade alltså med en massa idéer och en stark vision om att återta den klassiska baletten till västkusten. Men de skulle få möta många utmaningar och tvivlare.

Enda chansen att kunna engagera de främsta dansarna från de nordiska nationalbaletterna är att vänta ut teatrarnas säsongsslut, och "fånga" dansarna medan de ännu är i form och innan både de och publiken försvinner på semestrar och resor. Dansarna skulle också behöva repetera under säsong på lediga stunder. Så ”fönstret” var enormt litet, det gällde att hitta ett ledigt datum i veckan före midsommar.

Kungsbacka3

Korsaren Jonatan Davidsson och Haruka Sassa från galan 2019. Foto Fabian Kriese

När tjejerna ville hyra teatern blev de avrådda. Personalen trodde, lika lite som kommunen där de sökte pengar, på att de skulle kunna sälja biljetter till en balettföreställning precis innan midsommar.

De hade noll kronor i startkapital. Men där fanns också en kär man; Johannas make Gordon Lahnborg ställde upp som producent och garant.

Men även om alla biljetter skulle sälja slut, så skulle det inte räcka för att täcka kostnaderna för hyra av teatern med tekniker, ljus och dansmatta, musik- och koreografirättigheter, kostymer och repetitionssalar, resor, hotell och den största posten; dansarnas gager.

Uppförsbacken var också stor att få ut budskapet om en ny, helt oetablerad balettgala och få publiken – om än balettälskare – att hitta till Kungsbacka teater. Pressbilder, annonsering, pr, poster, programblad och inramning av galan för att skapa den rätta helhetsupplevelsen behövdes också.

Dansen finns för alltid i deras hjärtan

Efter sin egen danskarriär har Johanna koreograferat en mängd egna dansverk och driver Dansessens, en egen dansstudio där hon coachar unga dansare. Heléne fick en kort danskarriär pga skada, och har istället för att kommunicera kreativt från scenen jobbat som copywriter och projektledare för kända varumärken och företag.

Kungsbacka4

Desislava Stoeva och Gabriel Barrenengoa i Svansjön från galan 2019. Foto Fabian Kriese

Alla som brinner för något vet att hinder är till för att övervinnas. Sagt och gjort, Johanna satte ihop ett program som bjöd publiken på en estetisk mix av älskade avsnitt ur bland annat Törnrosa, Svansjön och Korsaren, Sylfiden, Döende svanen och Nötknäpparen samt egen koreografi och modern nutida dans av inbjudna gästkoreografer och artister. Och Heléne såg till att Balettgala 2019 såldes till sista stolen.

Överträffade allas förväntningar

Gensvaret var enormt! Succé och strålande recensioner. Publiken kom från både när och fjärran. Dansarna var lyckliga att få synas och möta en så engagerad publik på en fin teater, som jublande över det roligaste projekt de haft.

Johanna hade lyckats göra en gala som attraherade publik i alla åldrar, från förstagångsbesökare till de kunnigaste balettfansen. Upplägget var vackert och underhållande med inslag av såväl komik som seriösa ämnen. Och publiken guidades genom galan på ett lättsamt och pedagogiskt sätt av Heléne.

"En dansares karriär är så kort, jag vill göra vad jag kan för att hålla den klassiska baletten levande genom att ge skickliga dansare fler chanser att kunna bjuda på sin konst," säger Johanna Björnson.

På scenen var det 42 år mellan den yngsta och äldsta dansaren. Johanna och Heléne ville ge unga lovande elever chans att lära och uppträda tillsammans med professionella artister lika mycket som att ge de främsta dansarna möjlighet att utveckla sitt artisteri, vilket utmynnade i ett inspirerande samarbete för alla.

Kungsbacka5

Jonatan Davidsson och Haruka Sassa i Korsaren från galan 2019. Foto Christofer Friberg

”Balett är tredimensionell, dans ska ses live. Jag vill ge publiken en helhetsupplevelse ända från att kunna dansarnas förberedelser fram till att man sitter i salongen och långt därefter,” säger Heléne.

"När kommer nästa gala?"

Efter deras första gemensamma balettgala har Johanna och Heléne fått den frågan otaliga gånger. De har helt enkelt bevisat att det finns en stor publik i vårt land som längtar efter att kunna se balett på högsta nivå.

Deras tanke var att göra en ny gala 2021. Men pandemin har gjort att både dansare och publik får hålla ut tills teatrar och scener kan öppnas för fullt igen.

Men nu är behovet av dans så uppdämt hos publiken och nästintill ett måste för att unga och skickliga dansare ska ha en framtid och få chans att möta en hungrande publik. Nu hoppas tjejerna på att näringslivet och de som kan bidra förstår vikten och betydelsen av ett levande kulturliv – när det behövs som mest! Vet du någon som vill stödja projektet så hör gärna av dig. Tjejerna har i vart fall sitt mål klart.

Den 22 juni kl 19.00 ska ridån gå upp för Balettgala 2022 på Kungsbacka teater. Alla som vill se klassisk balett på högsta nivå är då varmt välkomna! Biljetter kan redan bokas nu.

Redaktionen
15 jan 2022


 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

Notiser

FÖLJ OSS PÅ

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil