Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kungsbacka1

Haruka Sassa i Törnrosa från galan 2019. Foto Fabian Kries

15 jan
2022

Dans på högsta nivå

Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags igen, för Balettgala 2022 på fina Kungsbacka teater.

Bakom dessa balettgalor står Hovdansös Johanna Björnson som tagit hjälp av sin tidigare kollega Heléne Friberg. De känner varandra sedan de var elever i dåvarande Kungliga Teaterns Balettelevskola. De debuterade också samtidigt i rollen alla ballerinor drömmer om, som Odette-Odile i Svansjön.

När de många år senare och var för sig konstaterat att det inte längre går att se klassisk balett utanför Stockholm så fann de varandra igen.

Johanna hade tidigare på egen hand arrangerat en mindre gala i Varberg. Men hon ville mer. Hon ringde sin barndomsvän som sedan länge bor i Göteborg och Kungsbacka, för hjälp med finansiering och marknadsföring. Heléne föreslog en bättre scen för dans och hade idéer kring hur galan kunde ramas in. Och så kom det sig att Johanna stod för det konstnärliga och allt som skedde på scenen medan Heléne svarade för allt runt omkring.

Många utmaningar

Tjejerna startade alltså med en massa idéer och en stark vision om att återta den klassiska baletten till västkusten. Men de skulle få möta många utmaningar och tvivlare.

Enda chansen att kunna engagera de främsta dansarna från de nordiska nationalbaletterna är att vänta ut teatrarnas säsongsslut, och "fånga" dansarna medan de ännu är i form och innan både de och publiken försvinner på semestrar och resor. Dansarna skulle också behöva repetera under säsong på lediga stunder. Så ”fönstret” var enormt litet, det gällde att hitta ett ledigt datum i veckan före midsommar.

Kungsbacka3

Korsaren Jonatan Davidsson och Haruka Sassa från galan 2019. Foto Fabian Kriese

När tjejerna ville hyra teatern blev de avrådda. Personalen trodde, lika lite som kommunen där de sökte pengar, på att de skulle kunna sälja biljetter till en balettföreställning precis innan midsommar.

De hade noll kronor i startkapital. Men där fanns också en kär man; Johannas make Gordon Lahnborg ställde upp som producent och garant.

Men även om alla biljetter skulle sälja slut, så skulle det inte räcka för att täcka kostnaderna för hyra av teatern med tekniker, ljus och dansmatta, musik- och koreografirättigheter, kostymer och repetitionssalar, resor, hotell och den största posten; dansarnas gager.

Uppförsbacken var också stor att få ut budskapet om en ny, helt oetablerad balettgala och få publiken – om än balettälskare – att hitta till Kungsbacka teater. Pressbilder, annonsering, pr, poster, programblad och inramning av galan för att skapa den rätta helhetsupplevelsen behövdes också.

Dansen finns för alltid i deras hjärtan

Efter sin egen danskarriär har Johanna koreograferat en mängd egna dansverk och driver Dansessens, en egen dansstudio där hon coachar unga dansare. Heléne fick en kort danskarriär pga skada, och har istället för att kommunicera kreativt från scenen jobbat som copywriter och projektledare för kända varumärken och företag.

Kungsbacka4

Desislava Stoeva och Gabriel Barrenengoa i Svansjön från galan 2019. Foto Fabian Kriese

Alla som brinner för något vet att hinder är till för att övervinnas. Sagt och gjort, Johanna satte ihop ett program som bjöd publiken på en estetisk mix av älskade avsnitt ur bland annat Törnrosa, Svansjön och Korsaren, Sylfiden, Döende svanen och Nötknäpparen samt egen koreografi och modern nutida dans av inbjudna gästkoreografer och artister. Och Heléne såg till att Balettgala 2019 såldes till sista stolen.

Överträffade allas förväntningar

Gensvaret var enormt! Succé och strålande recensioner. Publiken kom från både när och fjärran. Dansarna var lyckliga att få synas och möta en så engagerad publik på en fin teater, som jublande över det roligaste projekt de haft.

Johanna hade lyckats göra en gala som attraherade publik i alla åldrar, från förstagångsbesökare till de kunnigaste balettfansen. Upplägget var vackert och underhållande med inslag av såväl komik som seriösa ämnen. Och publiken guidades genom galan på ett lättsamt och pedagogiskt sätt av Heléne.

"En dansares karriär är så kort, jag vill göra vad jag kan för att hålla den klassiska baletten levande genom att ge skickliga dansare fler chanser att kunna bjuda på sin konst," säger Johanna Björnson.

På scenen var det 42 år mellan den yngsta och äldsta dansaren. Johanna och Heléne ville ge unga lovande elever chans att lära och uppträda tillsammans med professionella artister lika mycket som att ge de främsta dansarna möjlighet att utveckla sitt artisteri, vilket utmynnade i ett inspirerande samarbete för alla.

Kungsbacka5

Jonatan Davidsson och Haruka Sassa i Korsaren från galan 2019. Foto Christofer Friberg

”Balett är tredimensionell, dans ska ses live. Jag vill ge publiken en helhetsupplevelse ända från att kunna dansarnas förberedelser fram till att man sitter i salongen och långt därefter,” säger Heléne.

"När kommer nästa gala?"

Efter deras första gemensamma balettgala har Johanna och Heléne fått den frågan otaliga gånger. De har helt enkelt bevisat att det finns en stor publik i vårt land som längtar efter att kunna se balett på högsta nivå.

Deras tanke var att göra en ny gala 2021. Men pandemin har gjort att både dansare och publik får hålla ut tills teatrar och scener kan öppnas för fullt igen.

Men nu är behovet av dans så uppdämt hos publiken och nästintill ett måste för att unga och skickliga dansare ska ha en framtid och få chans att möta en hungrande publik. Nu hoppas tjejerna på att näringslivet och de som kan bidra förstår vikten och betydelsen av ett levande kulturliv – när det behövs som mest! Vet du någon som vill stödja projektet så hör gärna av dig. Tjejerna har i vart fall sitt mål klart.

Den 22 juni kl 19.00 ska ridån gå upp för Balettgala 2022 på Kungsbacka teater. Alla som vill se klassisk balett på högsta nivå är då varmt välkomna! Biljetter kan redan bokas nu.

Redaktionen
15 jan 2022


 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil