Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Helsinkigala1

Transit av Tero Saarinen Company, koreografi T. Saarinen. Foto Petra Tiihonen

24 feb
2022

En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors

Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta äntligen blivit möjligt. Trots restriktionerna på grund av pandemin kunde en invigningsgala ordnas, dock utan publik på plats. Den blev filmad och kan ses i hela världen på www.tanssintalo.fi Länk till annan webbplats. till 2.2.2023.

Helsinkigala5

Helsinki Dance Company: Gravity. Foto Petra Tiihonen

Mycket jobb av olika intresseorganisationer, enstaka personer, kontakter och planering av initiativet låg bakom då Jane och Aatos Erkkos stiftelse 2014 beslöt att bevilja 15 miljoner euro till förverkligande av ett nybygge. Förutsatt att en överenskommelse för realisering skulle bli av innan slutet av 2015. Helsingfors stad, Fastighets AB Kabelhuset, Dansens hus och stiftelsen Jane och Aatos Erkkos stiftelse kom överens om finansiering av nybygge, planeringsprocessen och den offentliga finansieringen av verksamheten.

Dansens Hus ligger i stadsdelen Gräsviken nära centrum som nås lätt med metro och spårvagn. Det finns även lokaler inne i gamla Kabelfabriken. Som granne har byggnaden Teatermuseet med avdelning för dans. I huset finns två scener som ger många lösningar. Då en större publik väntas på plats kan en salong för 1000 åskådare ordnas med att slå ihop utrymmen.

Den större salen, Erkko-Sali, inrymmer 700 åskådare – den mindre är Pannhallen som har 235 stolar. En Aula förenar dessa.

Det finns även en plats med namnet Källaren (Kellari) som kan användas som en klubb, men även som övningsstudio eller konstnärsfoajé. För besökare i huset finns också en restaurang.

Till invigningsgalan hade man planerat att visa en mångsidighet inom området modern dans med inslag av det folkliga. Till och med en dansare med tåspetskor syntes i mängden.

I programmet fanns verk av kända kompanier och av enstaka artister: Dansteater Tsuumi, Helsinki Dance Company (tidigare Dansgruppen vid Helsingfors stadsteater), duon Amanda & Lydia, Tero Saarinen Company samt en grupp av nio dansarekoreografer med sin hälsning åt huset med namnet Kedja (Ketju) uppträdde, i nämnda ordning.

Helsinkigala4

Tsuumi: Dansförbud (Tanssikielto), koreografi Antti Lahti och gruppen. Foto Petra Tiihonen

Dansteatern Tsuumi (Tanssiteatteri Tsuumi), en folklig grupp, har länge uppträtt med sina nummer på scenerna. De sex dansarna (Anni Horsmanheimo, Reetta-Kaisa Iles, Sampo Kerola, Salla Korja-Paloniemi, Samuli Nordberg, Riikka Puumalainen) presenterade sig här fröjdfullt och energiskt med några utdrag ur verket Dansförbudet (Tanssikielto) som haft sin premiär 2020. Namnet med ett förbud för dans riktar sig till landsmän.

Under krigstider på 1940-talet var dansen strängt förbjuden. Koreografin innehåller stunder då man kommer nära möjliga tankar hos en person som lever in i minnen med sköna upplevelser och önskemål.

Helsinkigala6

Dansteater Tsuumi: En människas längtan är synlig i koreografin Dansförbudet (Tanssikielto) av Antti Lahti och gruppen. Foto Petra Tiihonen

Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra med sina skickliga dansare Sanni Giordani, Jyrki Kasper, Anni Koskinen, Kalle Lähde, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne och Oskari Turpeinen uppträdde med en excerpt ur verket Gravity av 2021, koreografi Jarkko Mandelin.

Helsinkigala3

Helsinki Dance Company i Gravity, koreografi Jarkko Mandelin. Foto Petra Tiihonen

Kaisa Nieminen och Vanessa Virta dansade i deras egen koreografi i En Mörk Frukt x Amanda & Lydia (Pimeä Hedelmä x Amanda & Lydia). Det som här sågs var liv och lust i stil av något burleskt.

Tero Saarinen Company är renommerad internationellt och har sin överlägsna standard i produktionerna. Här sågs en del av Transit, Tero Saarinens nyaste koreografi, ett underbart verk som jag på hösten fick se helt som blev en artikel på Dansportalen.

Detta verk, en nordisk samproduktion, uruppfört i Sverige, fick på hösten 2021 sin premiär i Finland i samband med Festspelen. De klassiskt och mångsidigt utbildade fina dansarna Jenna Broas, Elina Häyrynen, Oskari Kymäläinen, Mikko Lampinen, Natasha Lommi, Emmi Pennanen, Sofia Ruija och Saida Solla levde åter fint upp till sina roller.

I regi och koreografi av Reija Wäre presenterade sig nio dansare/koreografer med sin Kedja – Hälsningen åt Dansens Hus (Ketju – Yhdeksän tanssijakoreografin tervehdys Tanssin talolle): Alpo Aaltokoski, Akim Baktaoui, Johannes Hattunen, Gody Otieno, Marika Peura, Sofia Ruija, Mia-Mari Sinkkonen, Jaakko Toivonen och Jasmir Vesander var i farten till musik av Ilari Heinilä och Jukka Nylund.

Helsinkigala2

Akim Bakhtaoui och Sofia Ruija i Kedja (Ketju) av Reija Wäre. Foto Petra Tiihonen

Verket Ungdomen (Nuoriso), koreografi Reija Wäre, musik Ilari Heinilä och Jukka Nylund, var ett uruppförande och presenterade en mängd glada dansare: Kaisa Teperi, Alma Äijö, Yasmin Janatuinen, Anina Janatuinen, Eerika Ilmivalta, Estella Helanto, Milka Salokangas, Sini Janhunen, Essi Kuukasjärvi, Pihla Viitanen, Isabel Ahola, Milja Lipponen, Anna Churchill, Saara Jussila, Maija Koskinen, Annie Sutton, Amelia Ahtiainen, Mimi Kerman, Emmi Herkama, Ksenia Malkova, Frida Närvänen, Lumikukka Savolainen, Minni Karumo, Anniina Taponen, Juulia Kujala och Saara Lappalainen i full fart – och avslutade den två timmar långa galan.

Ett eget hus för dans är inte vanligt, i bara ett fåtal länder i världen finns det något liknande, skriver Teemu Kurkela i sin introduktion på husets hemsida. Så nu är vi två grannar stolta över ett hus för dansen, i Stockholm och nu även i Helsingfors.

Anita Jokela
Helsingfors


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil