Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) i Svenska Balettskolans uppsättning av Peter Pan och Wendy. Foto Tilo Stengel

20 maj
2022

Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen

”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever medverkan också den tidigare danssolisten från Kungliga Operan Joakim Stephenson som Kapten Krok och skådespelaren Peter Apelgren som Herr Smee.

Ett nyskapat verk koreograferat och regisserat av skolans konstnärliga chef Sebastian Michanek. Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy.

Peter Pan och Wendy Sebastian M

Peter Apelgren/Herr Smee, Sebastian Michanek och Kapten Krok/Joakim Stephenson. Foto Emmy Jonsson

Tidigare har Sebastian Michanek koreograferat Nötknäpparen för skolans elever. Det blev en stor publiksuccé som även sändes på SVT julen 2019. Peter Pan var planerad att framföras 2020 men pandemin satte stopp för det.

I Peter Pan dansas det till filmmusik. Sebastian Michanek har valt den med tanke på att den ska vara så beskrivande som möjligt och tillgänglig för publiken.

Peter Pan och Wendy lag 2

Alayna Raine Yafei Banks som Tigerlilja och Maxx Bran Pizarro som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Historien är baserad på författaren James Matthew Barries bok om Peter Pan och Wendy. Hans stora kärlek till barnen inspirerade honom till boken som kom att bli hans mest kända verk. Ett klassiskt äventyr som trollbundit barn och vuxna i mer än hundra år.

Scenografin står Emanuel Petterson för i samarbete med Sebastian Michanek. De skapade även scenografin till Nötknäpparen.

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) flyger över Kapten Krok (Joakim Stephenson) och hela besättningen på skeppet Jolly Roger. Foto Till Stengel

Äventyret börjar i familjen Darlings sekelskifteshem. Därifrån får publiken följa med på Peter Pans, Wendys och hennes bröders nattliga flygning ovan molnen till Landet Ingenstans.

Där finns Kapten Kroks stora piratskepp ”Jolly Roger” 10 meter brett 16 meter djupt och med en mast som sträcker sig högre upp än vad scenen kan visa. Här utkämpas en strid mellan Peter Pan med vänner och Kapten Krok med sina pirater.

Peter Pan och Wendy Sjörövare

Scenen är full av pirater med danselever från Svenska Balettskolan. Foto Tilo Stengel

Färden går sedan vidare till önskeöns magiska skog där barnen får uppleva Tingelings och andra féers magiska krafter. De möter också de borttappade pojkarna som har sitt gömställe i ett ihåligt träd.

Anna Melin som skapade kostymerna till Nötknäpparen har även skapat kostymerna till Peter Pan och Wendy. Det bjuds på traditionella kostymer i siden och tyll men också på spännande kostymer till invånarna i Landet Ingenstans. Tingeling och skogens älvor bär klassiska tutuer.

Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy. De går båda sitt femte år på Svenska Balettskolan och har tidigare dansat solistiska uppgifter i Nötknäpparen.

Peter Pan Lana Persson

Lana Persson som Wendy. Foto Tilo Stengel

Hur länge har ni repeterat era roller?
Jakob
:”Vi började repetera de roller vi har nu i februari i år. Våren 2020 började vi repetera andra roller men då blev det ju inte någon föreställning på grund av pandemin”

I den här föreställningen framförs flera olika dansstilar för att ge uttryck åt de olika karaktärerna. Vilka stilar dansar ni?
Lana: ”Vi dansar balett och en blandning mellan modern dans och street. Piraterna dansar scenisk folkdans.”

Vilken tycker ni är den största utmaningen med era roller?
Jakob:”För mig är det det teatrala, att alltid vara uttrycksfull med ansiktet också.”
Lana: ”Jag håller med Jakob om att det teatrala är svårt. För mig är det också svårt att blanda och snabbt byta mellan dansstilar. Jag har tåskorna på hela föreställningen så jag dansar modernt och street i dem vilket gör det lite svårare.”

I den här föreställningen är det en skådespelare som berättar handlingen hur fungerar det tillsammans med dansen?
Lana: ”Han berättar medan vi dansar. Dans och berättande sker parallellt”.

Peter Pan Jakob Körf Lindström

Jakob Köpf Lindström som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Ni flyger i den här föreställningen hur har ni förberett er?
Jakob: ”Vi har flugit lite tidigare men vi har vår första testflygning på teatern i nästa vecka. Vi har en sele på kroppen som är dold och som linan är fäst i. Selen är ganska tajt så det gör det lite svårare att röra sig. Vid några tillfällen mellan scenerna kan man lätta på selen eller ta av den.”

Har ni många kostymbyten under föreställningen?
Lana: ”Jag har flera byten. Jag byter till en trasig klänning när jag har blivit nedskjuten. Älvan Tingeling är svartsjuk på mig, hon vill ha Peter Pan för sig själv så hon ligger bakom nedskjutningen. I Nästa scen har jag ytterligare ett byte och i slutet byter jag tillbaka till min första klänning.”

Peter Pan och Wendy flyger med bröderna.

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) med bröderna. Foto Tilo Stengel

När ni har lämnat sovrummet och landat på Kaptens Kroks skepp ”Jolly Roger” vad händer då
Jakob: ”Först gömmer vi oss. Sedan busar vi med piraterna och Kapten Krok som är en läskig karaktär. Vi tar hans mössa, det utbryter en strid och de skjuter med en kanon mot oss.”

Vad händer efter det?
Jakob
:”Vi landar i en skog där Peter Pan släpper ut älvan Tingeling ur en bur som hon fångats i tidigare i barnens sovrum. Det är också därför Peter Pan kommer dit för att ta med Tingeling tillbaka till Landet Ingenstans. I skogen dansar älvorna balett på tå. Därefter bjuder Tingeling in Peter Pan till ett pas de deux och efter det dansar han med Wendy vilket väcker svartsjuka i Tingeling”.

Älvorna i Peter Pan och Wendy

Älvor i skogen med Tingeling (Viola Jednell). Foto: Tilo Stengel

Det är totalt fem föreställningar dansar ni alla?
Lana
: ”Vi delar med andra elever. Vi dansar två tillsammans”.

Vad ska bli roligast med Peter Pan jämfört med annat ni har dansat?
Lana: ”Att vi ska flyga. Peter Pan och Wendy har ett pas de deux i luften i slutet av föreställningen.
Jakob: ”Ja det ska verkligen bli en speciell upplevelse”.

Peter Pan och Wendy kommer tillbaka redan nästa år och spelas då på Lorensbergsteatern 5-7 maj 2023.

Margareta Lidström
Göteborg
Lorensbergsteatern 20-23 maj 2022


 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil