Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

12+ songs 1

Mai Lisa Guinoo, Einar Nikkerud, Tsung-Hsien Chen, Hiroki Ichinose, Amanda Åkesson, Duncan C Schultz. Foto Tilo Stengel

04 feb
2023

12 songs +

Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan

Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något som han inte vill kalla dansverk, utan en visuell musikalisk resa. På scenen står den norska sångerskan Ane Brun, gästande musiker, Göteborgsoperans orkester och Danskompani, iklädda kreationer av modeskaparen Astrid Olsson.

Kenneth Kvarnström och den norska dansaren Einar Nikkerud som medverkar i föreställningen berättar för Dansportalen om arbetet kring12 songs + som spelas fram till slutet av månaden på Göteborgsoperan.

Kenneth Kvarnström, hur kom du på idén att göra koreografier till Ane Bruns musik? Varför just Ane Brun?
Jag försöker utmana mig själv genom att göra samarbeten med andra konstformer och för att hitta nya sammanhang att visa den samtida dansen i. Jag har arbetat väldigt lite med text i olika form. Nu är det sjungen text som gäller och jag vände mig till Göteborgsoperan och undrade om de var intresserade av ett samarbete, och genom detta hitta en ny publik.

Ane Brun GöteborgsOperan

Sångerskan Ane Brun i Göteborgsoperans föreställning 12 songs+. Foto Tilo Stengel

Ane Brun har en ganska kännbar röst och personlighet som tilltalar mig och jag trodde det fanns något där att undersöka. I grunden ligger en inspelning som Ane gjorde med Radiosymfonikerna, där Hans Ek gjort olika arrangemang.

Kenneth Kvarnström har även gjort scenografin i föreställningen. Hur kommer det sig och vilka var dina tankegångar om just scenografin under arbetsprocessen?
Samma som med musiken, att bygga olika rum koreografiskt och rumsligt. Jag ville att publiken skulle få en visuell resa tillsammans med Anes musik och då var det lättare att även arbeta med det rumsliga. Jag hade tänkt utbilda mig till arkitekt innan det blev koreografi, berättar Kenneth.

Du har sagt att musiken och dansen här ska mötas på lika villkor. Vad innebär det? Kan du utveckla vad det betyder rent konkret i skapandeprocessen?
Scenkonst är tre konstformer tillsammans: dans, musik och text. Så vi försöker göra ett scenkonstverk där dessa möts på lika villkor. Tolv sånger, som ska fungera i den ordningsföljd som bestämts. Jag ville bygga en dynamisk helhet som både fungerade för en publik som är bekanta eller helt obekanta med Anes musik.

Vi har förhållit oss på olika sätt till de olika sångerna. Ibland mer abstrakt med rörelsen och ibland blir sången, liksom de olika musikinstrumenten, en del i helheten. Då kan koreografin bli en liten del i det hela.

Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström, koreograf och scenograf för 12 Songs +, på Göteborgsoperan. Foto Sören Vilks

Du är ju själv utbildad dansare. Vad innebär det för dig som koreograf?
Att jag har en viss kännedom om hur och vad som fungerar. Men i detta fall har dansarna på Göteborgsoperan varit med i skapandeprocessen. De har gjort egna danssnuttar som har vävts in i en större helhet, eller utarbetats vidare till längre solon. Som koreograf letar jag alltid efter en musikalitet i hur du kombinerar olika rörelsemönster och bygger visuella världar.

Einar Nikkerud, du är en av dansarna som medverkar i 12 songs+, kan du berätta något om föreställningen?
Jag tycker att det är en jättespännande produktion med Ane Brun, en fantastisk sångerska och det är jätteinspirerande att jobba med henne. Hon sjunger live på scenen och dansar också med oss. Vi har också orkestern på scen, så det är vi tre tillsammans som skapar något, musikerna, Ane och vi dansare. Det är inte så ofta som man gör så, jag har i alla fall inte varit med om det förut. Det är ett helt annat sätt att jobba på.

Einar Nikkerud dansare GöteborgsOperan

Einar Nikkerud, dansare i Göteborgsoperans föreställning 12 songs+. Foto Sören Håkanlind

Det är 12 sånger av Ane Brun. Kenneth har sagt till oss att det inte nödvändigtvis är någon röd tråd mellan sångerna utan de står för sig själva, det finns ingen story line, utan mer som en skiva med 12 sånger. För min del har ändå varje sång en betydelse. Sångerna är sinsemellan ganska olika, ljusa, mörka, lugna, dramatiska och själva omswitchningen, växlingen, mellan två sånger är något vi jobbat mycket med.

Det kanske har varit det mest utmanande för det kräver ett väldigt fokus och total närvaro. Jag går själv in i ett slags mantra där jag skapar mig en visuell bild av var jag är nu. Det är lite annorlunda mot vad jag är van vid. Det är också ganska många skiften och det går fort.

Speciellt komplicerat är det om det är en sång med mycket energi och den som kommer efter är betydligt lugnare, då gäller det att kasta av sig det man gjort och inte ta med det in i nästa sång.

12 songs + GöteborgsOperan

Ane Brun dansar med Göteborgsoperans DanskompaniMedverkande Danielle de Vries, Zenon Zubyk, Hiroki Ichinose, Ane Brun, Duncan C Schultz, Rachel McNamee, Mai Lisa Guinoo. Foto Tilo Stengel

Hur har arbetsgången varit med föreställningen, ni började ju faktiskt innan pandemin slog till?
Vi började ju precis före pandemin så i början kunde vi ha normal fysisk kontakt, men sen blev det pandemi. Då hade vi en period som vi kunde vara tre och tre i studion och när tre dansarna varit inne så var man tvungen att vädra ut i en halvtimme. Det var konstigt… och så måste man ha ett avstånd på två meter.

Hela 12 songs gjordes också utan Ane från början, hon var inte inne med oss dansare och Kenneth. Sen nu, efter pandemin, har Ane kommit och vi har byggt ihop det tillsammans på riktigt. Då teamade vi upp som två norrmän berättar Einar och skrattar.

Finns det något speciellt dansmässigt som Ane bruns musik väcker hos dig? Något signifikant?
Dessa tolv sånger som Kenneth har valt, är väldigt olika, vilket är spännande. Ane har ju ett sådant brett spektrum, hon kan så mycket, så för mig som dansare som ska finna min egen inspiration är det lätt, för det är så många stilar. Hon har mycket kunskap och är tydlig i sin musik. Den är motiverande, dynamisk och fin, det är många sånger som är så vackra. Men det kan faktiskt bli svårt för mig då, att inte bli för lyrisk, för känslosam.

12 songs + GöteborgsOperan

12 songs + med Göteborgsoperans Danskompani och Ane Brun iklädda kostymer av Astrid OlssonMedverkande Mai Lisa Guinoo, Einar Nikkerud, Sabine Groenendijk, Benjamin Behrends, Hiroki Ichinose, Rachel McNamee, Duncan C Schultz, Amanda Åkesson, Danielle de Vries, Tsung-Hsien Chen, Ane Brun. Foto Tilo Stengel

Du har varit här på Göteborgsoperan sedan 2018, hur har dessa 5 år utvecklat dig som dansare?
Jättemycket. Jag har blivit mycket mer lugn i mig själv. Jag litar mer på mig själv, inte bara som fysisk dansare, men också som människa. När jag blir stressad har jag bättre verktyg, en tillit till mig själv och jag tror att det är Göteborgsoperan som helhet som skapar dessa trygga ramar. Det är ett annat lugn i mig på scenen och jag dansar faktiskt på ett annat sätt. Blivit mer mogen kanske…

Jag kommer från en idrottsbakgrund, jag höll på med handboll i många år och jag gillar också det att vara tillsammans i grupp. Jag tror inte på individualism i en miljö som den här. Det är det bästa med Göteborgsoperan, vi bygger dans tillsammans.

Du kommer ju från handbollsvärlden berättar du, hur kommer det sig att du började dansa?
Jag dansade lite till och från som barn, jag har alltid gillat att röra mig och blev ganska bra i handboll just för att jag dansade. Det var en jättestor fördel i handbollen. Men när jag var 15–16 år slutade jag med handboll och satsade helt på dansen.

12 songs + GöteborgsOperan

Scen ur 12 sings + med Göteborgsoperans DanskompaniMedverkande Janine Koertge, Sabine Groenendijk, Riley O’Flynn, Zenon Zubyk, Danielle de Vries, Amanda Åkesson, Einar Nikkerud, Tsung-Hsien Chen. Foto Tilo Stengel

Vad hoppas du då på inför premiären?
Jag hoppas att det blir en god balans, att publiken ser att vi jobbar tillsammans. Att de kan ta in olika intryck, för jag tror och hoppas att det är kraftfullt, med fräcka och vackra kostymer. Ane Brun är ju också en kändis, så kanske kan det också öppna horisonten för några som inte tillhör den vana danspubliken.

Till sist, om du skulle välja en musiker som du skulle göra ett liknande dansverk till i framtiden, vem skulle du välja då?
Alltså, om jag bara kunde välja helt fritt, bland levande musiker, så är jag ett stort fan av Kate Bush, sen jag var jätteliten. Jag har alltid sagt att jag skulle jag göra en världsturné med Kate Bush, det är liksom min barndomsdröm… Det vore fantastiskt om det blev ett sådant projekt!

Thérèse Eng
Göteborg
GöteborgsOperan, 12 songs+
4-25 februari 2023


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil