Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Annons

INNEHÅLL FRÅN SKÅNES DANSTEATER

Don't, Kiss .Skånes får nypremiär på Skånes Dansteater 23 mars 2024.

Don't, Kiss .Skånes får nypremiär på Skånes Dansteater 23 mars 2024. Foto Skånes Dansteater

Dansarna berör på djupet med sin dansade kyss

Sommaren 2022 turnerade Don't, Kiss .Skånes utomhus i Skåne och Köpenhamn. 23 mars 2024 får föreställningen nypremiär på Skånes Dansteater, denna gång som inomhusverk med ännu större ensemble. 10 dansare möts mun mot mun.

”Första gången jag såg Don't, Kiss var verket en duett som verkligen drabbade mig. Upplevelsen satt kvar i mig flera dagar efteråt", säger Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.

Under sin tid som konstnärlig ledare för Norrdans bjöd Mira Helenius Martinsson in koreografen Fabio Liberti att utveckla konceptet med Don't, Kiss. 2022 återvände hon till föreställningen och lät Liberti skapa en utomhusturné, denna gång för Skånes Dansteater.

Nu flyttar verket inomhus och teamet utökas med ljusdesignern David Nicolas Abad och ytterligare ett danspar. 10 dansare utmanar och utforskar den fysiska förutsättningarna i den nya versionen.

Väcker tankar om relationer
"Publiken brukar säga att de tänker på själva kyssen under de första minuterna. Efter det är det andra intryck som tar över. Den fysiska utmaningen och lyhördheten och omsorgen som de dansande kollegorna måste visa varandra väcker massa tankar om ens egna och andras relationer", beskriver Mira Helenius Martinsson.

Dansarna Emma Välimäki och Jure Gostinčar dansade båda verket 2022 och berättar i Skånes Dansteaters magasin om upplevelsen.

"Det handlar mycket om tillit, men också om att lära sig partnerns rörelser. Det uppstod en intressant kommunikation där jag lärde mig att navigera genom den andras väldigt subtila förändringar i tryck och tyngd. I slutändan måste jag helt enkelt lita på att min partner guidar mig över scenen", säger Emma Välimäki.

"Det är en konstant förhandling om vikten. Eftersom vi är sammankopplade i varje sekund lär man sig var partnern är hela tiden. Till slut blir man väldig väl medveten om varandras kroppsspråk och rörelsemönster", avslutar Jure Gostinčar.

Om föreställningen Dansföreställningen Don’t, Kiss .Skånes skildrar det känsliga och komplexa ämnet mänskliga relationer. Den väcker tankar kring att vara beroende av en annan person, vårt behov av känslomässig och fysisk kontakt. Don’t, Kiss .Skånes visar att vi människor är fyllda av motsättningar. Att vi längtar efter stöd, bekräftelse, tillgivenhet samtidigt som vi blir frustrerade över att det begränsar oss. Kyssen. Den fysiska utmaningen för dansarna: de får aldrig släppa kontakten med en annan dansares läppar. Tillsammans möter de svårigheterna att utföra sina rörelser med följsamhet och kontroll. En krävande, men självvald, närhet. Don’t, Kiss .Skånes är kärlek, jämlikhet och mänskliga motsägelser i hela sin underbart komplicerade storhet.

Kreativt team Koreografi: Fabio Liberti Musik: Per-Henrik Mäenpää
Ljusdesign: David Nicolas Abad Kostymdesign: Åsa Gjerstad Dramaturgi: Sara Živkovič Kranjc Koreografiassistent: Jernej Bizjak Dansare: Tomáš Červinka, Samuel Denton/Simone Frederick Scacchetti, Jure Gostinčar, Amy Josh/Kat Nakui, Valentina Messieri, Hanna Nussbaumer, Panos Paraschou, Marco Prete, Emma Välimäki Dansarpraktikant: Elias Habegger

Om Fabio Liberti Fabio Libertis prisbelönta dansföreställningar har visats på internationella scener och festivaler runt om i Europa. Don’t, Kiss skapades ursprungligen som duett och vann första pris i RIDCC–Rotterdam International Duet Choreography Competition 2018. Skånes Dansteaters version är en vidareutveckling av verket för flera dansare.

Fabio har skapat verk för danskompanier i Danmark, Tyskland, USA, Storbritannien och Sverige. Hans verk har dessutom visat på de danska konstmuseerna Louisiana Museum of Modern Art, Charlottenborg Museum och Den Frie Centre of Contemporary Art. 2021 skapade han NOOK för Skånes Dansteater.

Speldatum Längd: ca 50 min Nypremiär: lördag 23 mars kl 18:00 på Skånes Dansteater

Tisdag 26 Mars kl19:00

Torsdag 4 April kl 19:00
Fredag 5 April kl 19:00

Tisdag 9 April kl 19:00
Onsdag 10 April kl 19:00
Torsdag 11 April kl 19:00
Fredag 12 April kl 19:00

Onsdag 17 April kl 19:00
Torsdag 18 April kl 19:00
Lördag 20 April kl 18:00
Söndag 21 April kl 16:00


Tisdag 23 April kl 19:00
Onsdag 24 April kl 19:00
Torsdag 25 April kl 19:00
Söndag 28 April kl 16:00


Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil