Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Bernice Coppieters – en internationell stjärna

Nyligen dansade Kungliga baletten Sverigepremiären på Altro Canto av Jean-Christophe Maillot, balettchef i Monte Carlo. Han introducerades i Sverige 2007 med Cendrillon, den originella version av Askungen som då dansades på Stockholmsoperan.

Den som under fem veckor i Stockholm iscensatt Altro Canto är Bernice Coppieters, "étoile" i  Les Ballets de Monte Carlo. Dansportalen fick glädjen att träffa den långa, säkra, smärta, charmerande, korthåriga stjärnan för ett samtal.

Bernice Coppieters. Fotograf Henk Van Cauwenbergh

Bernice Coppieters. Fotograf Henk Van Cauwenbergh

Välkommen tillbaka till Stockholm!
Tack! Förra gången jag var här, 2007, var också första gången jag fick förtroendet att själv göra en iscensättning, då av Jean-Christophe Maillots Cendrillon (Askungen). Det är betydligt mer snö nu, och det är roligt. Jag får inte se så mycket snö annars.

Du hamnade redan i unga år på rätt plats.
Ja! Efter utbildning i Antwerp Institute of Ballet vann jag 1988 ett pris vid Prix de Lausanne, och när jag dansat ett år med Kungliga Baletten i Flandern blev jag utnämnd till solist.

1991 blev jag så antagen vid Ballets de Monte-Carlo, och den ensemblen har jag blivit trogen.

Där hade nämligen en ung Jean-Christophe Maillot gjort succé som koreograf. 1992 utnämndes han till koreografisk rådgivare, och året därpå till balettchef.

Med detsamma när jag fick dansa i hans verk insåg jag att detta var vad jag ville ägna mig åt. Och så har det blivit. Han har skapat så fantastiskt mycket för mig. Han har riktigt skulpterat mig.

Du blev hans musa, och nu är Du en länk i dansens levande kedja.
Ja! Allt han har gett mig under åren får jag nu möjlighet att föra vidare till andra dansare. Det är härligt att medan man fortfarande dansar kunna kombinera båda sidor av yrket.

Samtidigt som man ger vidare ett verk, en stil, en del av en tradition, får man nämligen nya perspektiv på vad man själv gör på scenen, och det har man då möjlighet att tillämpa! Också det är en gåva. Nu sätter jag upp ungefär ett verk per år.

Bernice Coppieters i repetition med Nathalie Nordquist. Fotograf Hans Nilsson

Bernice Coppieters i repetition med Nathalie Nordquist. Fotograf Hans Nilsson

Du blev utnämnd till "étoile" redan vid 25 års ålder.
Åh, det var en minnesvärd afton. HKH Prinsessan Caroline gav mig utmärkelsen på scenen. Det var världens överraskning – ingen hade ens antytt något.

Därefter följde en period som hade sina svårigheter. Det är ett stort ansvar att i unga år få en hög utmärkelse, och jag ville göra mig riktigt förtjänt av den. Jag har nog alltid varit något av perfektionist, så jag ställde mycket stora krav på mig själv.

Då fick en kollega mig att inse något utomordentligt viktigt: Ställ inte så stora krav på dig själv att de blir en plåga. Krav – visst! Men se till att njuta av framgången och de möjligheter den ger, och att sätta värde på och finna tillfredsställelse i det arbete ni utför! Det har jag gjort mitt allra bästa för att tillämpa.

Bernice Coppieters i Faust. Fotograf Marie-Laure Briane

Bernice Coppieters i Faust. Fotograf Marie-Laure Briane

Nu något om Altro Canto!
I detta verk utgick Jean-Christopeh Maillot från barockmusik, och från uppslaget att det inte är så viktigt vem som bär kjol och vem som bär byxor. Den idén anammades med glädje av balettens kostymskapare Karl Lagerfeld – de är goda vänner sedan länge.

I Altro Canto stiger dansarna därför över könsrollernas gränser och blir i stället helt enkelt människor. För detta motiv utarbetade Jean-Christophe Maillot en stil som jag skulle vilja beskriva som "subtle" och "delicate" (ungefär nyansrik och förfinad).

Hur är det då att dansa i Les Ballets de Monte-Carlo?
Några fakta: vi är cirka 40 dansare, vi turnerar ungefär halva året, och har då alltid vår egen dirigent med oss. Flera av dansarna, 10 - 15 stycken, har varit med lika länge som jag, som en sorts järngäng. Likadant är det med administrationen: många har arbetat där mycket länge.

Som baletttchef har Jean-Christophe Maillot därför en i hög grad inarbetad och trygg omgivning., Han kan lita på att saker fungerar, så att han kan ägna sig åt att koreografera, och han är mycket produktiv.

I två år dansasde Nathalie Nordqvist och Joakim Stephenson i ensemblen. Det var roligt att träffa dem igen. En dansare från Stockholm fortsätter hos oss: Katarzyna Kucharska.   

I Monte Carlo bor bara ca 30.000 invånare, men kulturlivet är livaktigt. Till exempel invigdes år 2000 balettens nya scen, "Salle des Princes", i det nya, stora kongresscentrum som heter Grimaldi Forum. Där är vi inte beroende av att samarbeta med någon opera, och då blir t. ex. planering enklare.

När vi är på turné kommer många gästspel. T.ex. har både Pina Bauschs dansteater och Bolsjojteatern framträtt i Monte Carlo.   

Schéhérazade. Fotograf Marie-Laure Briane

Schéhérazade. Fotograf Marie-Laure Briane

De sista dagarna kom, som brukligt är, koreografen, Jean-Christophe Maillot, själv till Stockholm och gjorde de sista, viktiga finjusteringrna av sitt verk.

Två dagar efter premiären på Altro Canto i Stockholm reste de tu med Monte Carlobaletten på gästspel till Damaskus för att framföra bl. a. Maillots Schéhérazade. Bernice Coppieters dansar fortfarande. Det vore förstås en dröm att få se henne i den rollen.

Peter Bohlin
11 mars 2011

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil