Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Alexander Weibel i Cirkus Cirkörs Weaving Peace. Fotograf Mats Bäcker

Alexander Weibel i Cirkus Cirkörs Weaving Peace. Fotograf Mats Bäcker

Magiskt och poetiskt med Cirkus Cirkör

STOCKHOLM: Svårlösta knutar och evighetsmaskor i ett scenrum fyllt av garn, trassel, linor och trådar är inramningen till föreställningen Knitting Peace som ges på Dansens Hus till och med 1 april.

Frågeställningar om mänsklig strävan och stickning vävs samman med poetisk cirkuskonst, suggestiv musik och trolsk scenografi i ett dansant allkonstverk med stark helhetskänsla.

Aino Ihanainen i WKnitting Peace. Fotograf Mats Backer

Aino Ihanainen i WKnitting Peace. Fotograf Mats Backer

I ett tidlöst sagolandskap, dimmigt och drömskt i vitt och grått, pågår ett fysiskt skådespel genomlyst av ljus och hopp. Den mänskliga kroppens och själens gränslöshet och tillhörighet till sig själv och till världen, utforskas med stickning som tema och mänsklig strävan som drivkraft.

Cirkus Cirkörs nya föreställning Knitting Peace utspelas i en magisk rumslighet av konstfärdigt framvävda nät, grova trådar och mystiska garnnystan som kan rymma överraskande inre rum.

Vi befinner oss långt ifrån den traditionella cirkusmanegens skränigt färgsprakande uppvisningshysteri. I Knitting Peace kikar vi istället in i ett fantasins tittskåp där det är högt i tak och rumsligt ovisst med linor och trassliga nät.

En spännande, hemlighetsfull värld av mänsklig kamp och förmåga befolkad av en konstnärlig och tekniskt kompetent ensemble som behärskar och beskriver helt nya dimensioner.

Ilona Jäntti i Knitting Peace. Fotograf Mats Bäcker

Ilona Jäntti i Knitting Peace. Fotograf Mats Bäcker

Fem cirkusartister, med en gammaldags, lite romantisk känsla i den enkelt effektfulla kostymen; flickigt med livstycke och strumphållare och pojkigt med byxor och hängslen, ger successivt liv åt scenrummet som är intimt trots den storslaget effektfulla scenografin. Det ryms mycket på scenen, ändå ges det hela tiden plats för nya lösningar, nya ytor och kryphål.

Högt upp, som i ett DJ-bås i bästa housestil, huserar musikern, kompositören, multiinstrumentalisten och sångaren Samuel "Loop Took” Andersson och agerar med stor integritet enmansband föreställningen igenom. Anderssons musik, inte minst hans finstämda fiol, skapar en nästan trolsk stämning. Den suggestivt melodiösa livemusiken engagerar sinnena och bidrar starkt till känslan av en röd tråd. Som är alltigenom vit. Oskuldsfull och brinnande.

Linor drivs av cykelhjul som trampas runt av mänskliga ben, stickade dockor ändrar form och slår följe med lindansaren, balansakter sker på rullande garnnystan och en växande jättestickning sätts i gungning. Föreställningen vibrerar av kreativitet men lyckas ändå med konststycket att hålla tonfallet sympatiskt lågmält.

Fotograf Mats Bäcker

Fotograf Mats Bäcker

Cirkus handlar alltid om mänskliga muskler och imponerande kroppskontroll, men här flyttas fokus till det poetiska uttrycket och sökandet efter balansen i tillvaron. Nycirkusartisterna blir uttolkarna av en allmänmänsklig längtan och strävan.

Just människans eviga strävan står i centrum i Knitting Peace och stickandets terapeutiska och gränsöverskridande funktion används både som metafor och faktisk handling. Trasslet i livsväven, kampen, letandet efter lycka, frid och balans … Allt diskuteras rörligt och i samklang med det trassliga materialet som både blir hinder och redskap att kreativt nyttja. Livets inneboende eller möjligen utifrån pålagda motstånd blir själva energin att tillgå. Kanske för att uträtta stordåd.

Föreställningen blir aldrig insmickrande. Tvärtom håller ensemblen en lite hemlighetsfull distans och i deras värdiga artisteri, deras hängivenhet och ekvilibrism, som ger prov på respektlös glädje och styrka, får vi som publik en medryckande känsla av att vara inbjudna och betrodda. Vi är alla delar av samma väv.

Det finns en ungdomligt färgad mognad i uttrycket, en romantisk koncentration och en leklust som både spritter och smittar av sig. Kanske påminner nycirkuskonsterna oss om att våga utmana våra egna begränsningar och fortsätta drömma och kämpa, fortsätta vår egen strävan.

Cirkusartister strävar ofta efter att uppnå det omöjliga. Frågan som ställs i Knitting Peace är om strävan efter en omöjlighet kanske är vägen till lycka? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?

Cirkus Cirkör vill med Knitting Peace vara en del av denna omöjliga strävan efter fred på jorden. Låta naiviteten vara en drivkraft, visa på strävan i sig som en styrka och ett medel. Ett mål som inte går att uppnå kan vara målet i sig. Själva strävan kan vara meningen med livet.

Knitting Peace hade urpremiär i Marseille i januari och den svenska premiären skedde i den nyinvigda cirkushallen i Alby i februari. Föreställningen har spelats på Stora teatern i Göteborg och går efter gästspelet på Dansens hus i Stockholm ut på en två år lång nationell och internationell turné.

Knitting Peace har jobbats fram i en lång process där Cirkus Cirkör har undersökt cirkusens innersta egenheter och genom olika uttryckssätt försökt göra dem allmängiltiga. Föreställningen ingår i det internationella samarbetsprojektet Lacrimae vars syfte är att utveckla nycirkusen som konstform genom konstnärlig forskning, erfarenhetsutbyten och gränsöverskridande samarbeten.


Idé, koncept, regi: Tilde Björfors. Cirkus Cirkör
Scenografi: Fanny Senocq, Stefan Karlström. Stickad scenografi: Aino Ihanainen.
Kostym: Anna Bonnevier.
Musik: Samuel "Loop Tok" Andersson.
Medverkande: Jens Engman, Aino Ihanainen, Ilona Jäntti, Matleena Laine, Alexander Weibel Weibel

Anna Lafvas
18 mars 2013


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil