Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Galaföreställning lockar stjärnor på uppgång

WILLMANSTRAND, FINLAND: En redan traditionell galaföreställning med internationella gäster sågs i Willmanstrand för femte gången i rad när sommaren vände mot höst. Den årliga balettgalan arrangeras av Nordic Dance Makers Oy i samarbete med staden och leds av eldsjälen Juhani Teräsvuori. Han är tidigare solistdansare och balettmästare bland annat vid Göteborgsoperan och Finlands nationalbalett, och senare känd pedagog med examen från Bolshojteatern.

Artisterna kom denna gång från olika håll i Europa. De var dansare med stort kunnande att visa upp och glans i dansen, men kanske inte så kända namn för de flesta i publiken. En del stjärnor, vissa på väg raka vägen uppåt i sitt artisteri.

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Föreningen Pro Dance ordnade en bussresa från Helsingfors till staden med det finska namnet Lappeenranta, belägen nära gränsen till Ryssland, och till den av de tre föreställningarna som gavs lämpligt på dagtid. Resesällskapet märkte knappast hur tiden gick i bussen; sällskapet var likasinnat och man hann diskutera balett med många.

Stadsteatern i sin tur rymmer bara drygt 400 platser och detta betyder att föreställningarna tidigt blir så gott som utsålda vid den här sortens evenemang.

Sällskapet fick före matinén en möjlighet att följa artisternas uppvärmning som hölls på scenen. För vissa är det vardagsmat, detta med träning och repetitioner, för en det något helt nytt. Ett par manliga tränare fångade min uppmärksamhet, det gör att man blir förväntansfull inför det kommande.

Man kan uppskatta att åskådarna får och kan bekanta sig med allt som ligger bakom; på det sättet ökar kännedomen om vad en dansares vardag innehåller. Viktigt för den publik som annars inte har anknytningar till balett men alltid kommer på plats för att trivas med inspirerande föreställningar.

Att inse att dansarna inte är lediga fram till det föreställningen äger rum – de måste ju förbereda sig, se till att kroppen är färdig till prestationerna – och sinnet likaså. Att inse att varje steg och roll kräver övning.

Dortmundbalettens Arsen Azatyan med en kraftfull och precis tolkning av With a Little Help from My Friends koreograferad av Xin Peng Wang fick börja och erövrade alla i publiken.

Han åtföljdes av Laurence Laffon från Parisoperan och freelansaren Jean-Sebastien Colau i ett stämningsfullt dansat pas de deux ur Thaïs. Effektfullt och vackert koreograferat av Roland Petit till det symfoniska intermezzot Meditation ur operan av Jules Massenet.

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Azatyan sågs även med Risa Tateishi, också hon från Dortmund, i en rolig och fängslande duett av Alexander Ekman ur verket Cacti (Kaktusar). Ett nummer som publiken tyckte om liksom också Carmen med de tidigare nämnda parisdansarna Laffon och Colau i högst elegant utförande.

Det tredje numret i programmet, duetten Cantata av Mauro Bigonzetti, tolkades i sann stämning och med klarhet. Det var en studie om parrelation, vars utveckling vi följde med de kompetenta och uttrycksfulla premiärdansarna i Portugals Nationalbalett, Filipa de Castro och Carlos Pinillos.

Samma dansare stod även för ett annat nummer, Vent, koreograferat av Carlos Pinillos själv.

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Rendezvous, en urpremiär kreerad specifikt för Willmanstrandgalan av Mário Radačovsky, balettchefen vid operan i Brno, dansades intensivt av Klaudia Bittererová, Andrea Smejkalová, Ivan Popov och Arthur Abram.

Det var sista numret före pausen och utmynnade i flera positiva uttalanden bland folk i kaffekön. Övertygande, med dans som gled över scenen, med rörelserna som en förenande länk mellan de två damerna och herrarna. Säkert, dansant. Vacker upplevelse.

Ett plock ur Svansjön var traditionellt på sin plats. Denna nytolkning av den kanoniserade klassiska baletten enligt koreografens Xin Peng Wang uppfattning, dansades av Dortmundbalettens premiärdansare Monica Fotescu-Uta och Mark Radjapov.

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

I Paquita Grand Pas och pas de deux ur Le Corsaire kunde man beundra Katya Khaniukovas och Davit Galstyans elegance. Davit Galstyan från Ballet du Capitole i Toulouse visade sig vara en mycket fin dansare med precis allt i bagaget, suverän teknik med elasticitet. Bra partnerskap med Khaniukova, trevligt att se på paret med kunnande och grace.

Galstyan – som kommer från Jerevan i Armenien har även varit partner till Jurgita Dronina som i sin tur, efter att ha dansat på Kungliga Operan, nu är mitt i en framgångsrik karriär i Nederländernas Het Nationale Ballet.

Denne Galstyan kunde man lägga märke till redan vid uppvärmningen. Virtuosa hopp i slutet av träningen, med den utstrålning som kännetecknar artister vilka koncentrerar sig på sin sak.

Solo for Three av Petr Zuska från Nationalbaletten vid Pragoperan framfördes till musik av kända ikoner. Tolkningen av sånger av Jacques Brel och Vladimir Vysotskij fick avsluta denna gala. Dansarna Alexandre Katsapov, Zuzana Šimáková, Klára Jelínková, Thomáš Kopecký, Ivanna Illyenko, Jiří Kodym, Lenka Hrabovská och Viktor Konvalinka gjorde bra jobb.

Koreografen och balettchefen Zuska står bakom det renommé som Tjeckiens nationalbalett är känd för, upplyser oss programbladet.

Anita Jokela
13 okt 2014


 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil