Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Galaföreställning lockar stjärnor på uppgång

WILLMANSTRAND, FINLAND: En redan traditionell galaföreställning med internationella gäster sågs i Willmanstrand för femte gången i rad när sommaren vände mot höst. Den årliga balettgalan arrangeras av Nordic Dance Makers Oy i samarbete med staden och leds av eldsjälen Juhani Teräsvuori. Han är tidigare solistdansare och balettmästare bland annat vid Göteborgsoperan och Finlands nationalbalett, och senare känd pedagog med examen från Bolshojteatern.

Artisterna kom denna gång från olika håll i Europa. De var dansare med stort kunnande att visa upp och glans i dansen, men kanske inte så kända namn för de flesta i publiken. En del stjärnor, vissa på väg raka vägen uppåt i sitt artisteri.

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Föreningen Pro Dance ordnade en bussresa från Helsingfors till staden med det finska namnet Lappeenranta, belägen nära gränsen till Ryssland, och till den av de tre föreställningarna som gavs lämpligt på dagtid. Resesällskapet märkte knappast hur tiden gick i bussen; sällskapet var likasinnat och man hann diskutera balett med många.

Stadsteatern i sin tur rymmer bara drygt 400 platser och detta betyder att föreställningarna tidigt blir så gott som utsålda vid den här sortens evenemang.

Sällskapet fick före matinén en möjlighet att följa artisternas uppvärmning som hölls på scenen. För vissa är det vardagsmat, detta med träning och repetitioner, för en det något helt nytt. Ett par manliga tränare fångade min uppmärksamhet, det gör att man blir förväntansfull inför det kommande.

Man kan uppskatta att åskådarna får och kan bekanta sig med allt som ligger bakom; på det sättet ökar kännedomen om vad en dansares vardag innehåller. Viktigt för den publik som annars inte har anknytningar till balett men alltid kommer på plats för att trivas med inspirerande föreställningar.

Att inse att dansarna inte är lediga fram till det föreställningen äger rum – de måste ju förbereda sig, se till att kroppen är färdig till prestationerna – och sinnet likaså. Att inse att varje steg och roll kräver övning.

Dortmundbalettens Arsen Azatyan med en kraftfull och precis tolkning av With a Little Help from My Friends koreograferad av Xin Peng Wang fick börja och erövrade alla i publiken.

Han åtföljdes av Laurence Laffon från Parisoperan och freelansaren Jean-Sebastien Colau i ett stämningsfullt dansat pas de deux ur Thaïs. Effektfullt och vackert koreograferat av Roland Petit till det symfoniska intermezzot Meditation ur operan av Jules Massenet.

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Azatyan sågs även med Risa Tateishi, också hon från Dortmund, i en rolig och fängslande duett av Alexander Ekman ur verket Cacti (Kaktusar). Ett nummer som publiken tyckte om liksom också Carmen med de tidigare nämnda parisdansarna Laffon och Colau i högst elegant utförande.

Det tredje numret i programmet, duetten Cantata av Mauro Bigonzetti, tolkades i sann stämning och med klarhet. Det var en studie om parrelation, vars utveckling vi följde med de kompetenta och uttrycksfulla premiärdansarna i Portugals Nationalbalett, Filipa de Castro och Carlos Pinillos.

Samma dansare stod även för ett annat nummer, Vent, koreograferat av Carlos Pinillos själv.

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Rendezvous, en urpremiär kreerad specifikt för Willmanstrandgalan av Mário Radačovsky, balettchefen vid operan i Brno, dansades intensivt av Klaudia Bittererová, Andrea Smejkalová, Ivan Popov och Arthur Abram.

Det var sista numret före pausen och utmynnade i flera positiva uttalanden bland folk i kaffekön. Övertygande, med dans som gled över scenen, med rörelserna som en förenande länk mellan de två damerna och herrarna. Säkert, dansant. Vacker upplevelse.

Ett plock ur Svansjön var traditionellt på sin plats. Denna nytolkning av den kanoniserade klassiska baletten enligt koreografens Xin Peng Wang uppfattning, dansades av Dortmundbalettens premiärdansare Monica Fotescu-Uta och Mark Radjapov.

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

I Paquita Grand Pas och pas de deux ur Le Corsaire kunde man beundra Katya Khaniukovas och Davit Galstyans elegance. Davit Galstyan från Ballet du Capitole i Toulouse visade sig vara en mycket fin dansare med precis allt i bagaget, suverän teknik med elasticitet. Bra partnerskap med Khaniukova, trevligt att se på paret med kunnande och grace.

Galstyan – som kommer från Jerevan i Armenien har även varit partner till Jurgita Dronina som i sin tur, efter att ha dansat på Kungliga Operan, nu är mitt i en framgångsrik karriär i Nederländernas Het Nationale Ballet.

Denne Galstyan kunde man lägga märke till redan vid uppvärmningen. Virtuosa hopp i slutet av träningen, med den utstrålning som kännetecknar artister vilka koncentrerar sig på sin sak.

Solo for Three av Petr Zuska från Nationalbaletten vid Pragoperan framfördes till musik av kända ikoner. Tolkningen av sånger av Jacques Brel och Vladimir Vysotskij fick avsluta denna gala. Dansarna Alexandre Katsapov, Zuzana Šimáková, Klára Jelínková, Thomáš Kopecký, Ivanna Illyenko, Jiří Kodym, Lenka Hrabovská och Viktor Konvalinka gjorde bra jobb.

Koreografen och balettchefen Zuska står bakom det renommé som Tjeckiens nationalbalett är känd för, upplyser oss programbladet.

Anita Jokela
13 okt 2014


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil