Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Galaföreställning lockar stjärnor på uppgång

WILLMANSTRAND, FINLAND: En redan traditionell galaföreställning med internationella gäster sågs i Willmanstrand för femte gången i rad när sommaren vände mot höst. Den årliga balettgalan arrangeras av Nordic Dance Makers Oy i samarbete med staden och leds av eldsjälen Juhani Teräsvuori. Han är tidigare solistdansare och balettmästare bland annat vid Göteborgsoperan och Finlands nationalbalett, och senare känd pedagog med examen från Bolshojteatern.

Artisterna kom denna gång från olika håll i Europa. De var dansare med stort kunnande att visa upp och glans i dansen, men kanske inte så kända namn för de flesta i publiken. En del stjärnor, vissa på väg raka vägen uppåt i sitt artisteri.

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Föreningen Pro Dance ordnade en bussresa från Helsingfors till staden med det finska namnet Lappeenranta, belägen nära gränsen till Ryssland, och till den av de tre föreställningarna som gavs lämpligt på dagtid. Resesällskapet märkte knappast hur tiden gick i bussen; sällskapet var likasinnat och man hann diskutera balett med många.

Stadsteatern i sin tur rymmer bara drygt 400 platser och detta betyder att föreställningarna tidigt blir så gott som utsålda vid den här sortens evenemang.

Sällskapet fick före matinén en möjlighet att följa artisternas uppvärmning som hölls på scenen. För vissa är det vardagsmat, detta med träning och repetitioner, för en det något helt nytt. Ett par manliga tränare fångade min uppmärksamhet, det gör att man blir förväntansfull inför det kommande.

Man kan uppskatta att åskådarna får och kan bekanta sig med allt som ligger bakom; på det sättet ökar kännedomen om vad en dansares vardag innehåller. Viktigt för den publik som annars inte har anknytningar till balett men alltid kommer på plats för att trivas med inspirerande föreställningar.

Att inse att dansarna inte är lediga fram till det föreställningen äger rum – de måste ju förbereda sig, se till att kroppen är färdig till prestationerna – och sinnet likaså. Att inse att varje steg och roll kräver övning.

Dortmundbalettens Arsen Azatyan med en kraftfull och precis tolkning av With a Little Help from My Friends koreograferad av Xin Peng Wang fick börja och erövrade alla i publiken.

Han åtföljdes av Laurence Laffon från Parisoperan och freelansaren Jean-Sebastien Colau i ett stämningsfullt dansat pas de deux ur Thaïs. Effektfullt och vackert koreograferat av Roland Petit till det symfoniska intermezzot Meditation ur operan av Jules Massenet.

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Azatyan sågs även med Risa Tateishi, också hon från Dortmund, i en rolig och fängslande duett av Alexander Ekman ur verket Cacti (Kaktusar). Ett nummer som publiken tyckte om liksom också Carmen med de tidigare nämnda parisdansarna Laffon och Colau i högst elegant utförande.

Det tredje numret i programmet, duetten Cantata av Mauro Bigonzetti, tolkades i sann stämning och med klarhet. Det var en studie om parrelation, vars utveckling vi följde med de kompetenta och uttrycksfulla premiärdansarna i Portugals Nationalbalett, Filipa de Castro och Carlos Pinillos.

Samma dansare stod även för ett annat nummer, Vent, koreograferat av Carlos Pinillos själv.

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Rendezvous, en urpremiär kreerad specifikt för Willmanstrandgalan av Mário Radačovsky, balettchefen vid operan i Brno, dansades intensivt av Klaudia Bittererová, Andrea Smejkalová, Ivan Popov och Arthur Abram.

Det var sista numret före pausen och utmynnade i flera positiva uttalanden bland folk i kaffekön. Övertygande, med dans som gled över scenen, med rörelserna som en förenande länk mellan de två damerna och herrarna. Säkert, dansant. Vacker upplevelse.

Ett plock ur Svansjön var traditionellt på sin plats. Denna nytolkning av den kanoniserade klassiska baletten enligt koreografens Xin Peng Wang uppfattning, dansades av Dortmundbalettens premiärdansare Monica Fotescu-Uta och Mark Radjapov.

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

I Paquita Grand Pas och pas de deux ur Le Corsaire kunde man beundra Katya Khaniukovas och Davit Galstyans elegance. Davit Galstyan från Ballet du Capitole i Toulouse visade sig vara en mycket fin dansare med precis allt i bagaget, suverän teknik med elasticitet. Bra partnerskap med Khaniukova, trevligt att se på paret med kunnande och grace.

Galstyan – som kommer från Jerevan i Armenien har även varit partner till Jurgita Dronina som i sin tur, efter att ha dansat på Kungliga Operan, nu är mitt i en framgångsrik karriär i Nederländernas Het Nationale Ballet.

Denne Galstyan kunde man lägga märke till redan vid uppvärmningen. Virtuosa hopp i slutet av träningen, med den utstrålning som kännetecknar artister vilka koncentrerar sig på sin sak.

Solo for Three av Petr Zuska från Nationalbaletten vid Pragoperan framfördes till musik av kända ikoner. Tolkningen av sånger av Jacques Brel och Vladimir Vysotskij fick avsluta denna gala. Dansarna Alexandre Katsapov, Zuzana Šimáková, Klára Jelínková, Thomáš Kopecký, Ivanna Illyenko, Jiří Kodym, Lenka Hrabovská och Viktor Konvalinka gjorde bra jobb.

Koreografen och balettchefen Zuska står bakom det renommé som Tjeckiens nationalbalett är känd för, upplyser oss programbladet.

Anita Jokela
13 okt 2014


 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil