Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Arsen Azatyan i With a Little Help from My Friends. Foto Ari Nakari

Galaföreställning lockar stjärnor på uppgång

WILLMANSTRAND, FINLAND: En redan traditionell galaföreställning med internationella gäster sågs i Willmanstrand för femte gången i rad när sommaren vände mot höst. Den årliga balettgalan arrangeras av Nordic Dance Makers Oy i samarbete med staden och leds av eldsjälen Juhani Teräsvuori. Han är tidigare solistdansare och balettmästare bland annat vid Göteborgsoperan och Finlands nationalbalett, och senare känd pedagog med examen från Bolshojteatern.

Artisterna kom denna gång från olika håll i Europa. De var dansare med stort kunnande att visa upp och glans i dansen, men kanske inte så kända namn för de flesta i publiken. En del stjärnor, vissa på väg raka vägen uppåt i sitt artisteri.

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Carmen med Laurence Laffon och Jean-Sebastien Colau. Foto Ari Nakari

Föreningen Pro Dance ordnade en bussresa från Helsingfors till staden med det finska namnet Lappeenranta, belägen nära gränsen till Ryssland, och till den av de tre föreställningarna som gavs lämpligt på dagtid. Resesällskapet märkte knappast hur tiden gick i bussen; sällskapet var likasinnat och man hann diskutera balett med många.

Stadsteatern i sin tur rymmer bara drygt 400 platser och detta betyder att föreställningarna tidigt blir så gott som utsålda vid den här sortens evenemang.

Sällskapet fick före matinén en möjlighet att följa artisternas uppvärmning som hölls på scenen. För vissa är det vardagsmat, detta med träning och repetitioner, för en det något helt nytt. Ett par manliga tränare fångade min uppmärksamhet, det gör att man blir förväntansfull inför det kommande.

Man kan uppskatta att åskådarna får och kan bekanta sig med allt som ligger bakom; på det sättet ökar kännedomen om vad en dansares vardag innehåller. Viktigt för den publik som annars inte har anknytningar till balett men alltid kommer på plats för att trivas med inspirerande föreställningar.

Att inse att dansarna inte är lediga fram till det föreställningen äger rum – de måste ju förbereda sig, se till att kroppen är färdig till prestationerna – och sinnet likaså. Att inse att varje steg och roll kräver övning.

Dortmundbalettens Arsen Azatyan med en kraftfull och precis tolkning av With a Little Help from My Friends koreograferad av Xin Peng Wang fick börja och erövrade alla i publiken.

Han åtföljdes av Laurence Laffon från Parisoperan och freelansaren Jean-Sebastien Colau i ett stämningsfullt dansat pas de deux ur Thaïs. Effektfullt och vackert koreograferat av Roland Petit till det symfoniska intermezzot Meditation ur operan av Jules Massenet.

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Risa Tateishi och Arsen Azatyan i Cacti. Foto Ari Nakari

Azatyan sågs även med Risa Tateishi, också hon från Dortmund, i en rolig och fängslande duett av Alexander Ekman ur verket Cacti (Kaktusar). Ett nummer som publiken tyckte om liksom också Carmen med de tidigare nämnda parisdansarna Laffon och Colau i högst elegant utförande.

Det tredje numret i programmet, duetten Cantata av Mauro Bigonzetti, tolkades i sann stämning och med klarhet. Det var en studie om parrelation, vars utveckling vi följde med de kompetenta och uttrycksfulla premiärdansarna i Portugals Nationalbalett, Filipa de Castro och Carlos Pinillos.

Samma dansare stod även för ett annat nummer, Vent, koreograferat av Carlos Pinillos själv.

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Filipa de Castro och Carlos Pinillos i Cantata. Foto Ari Nakari

Rendezvous, en urpremiär kreerad specifikt för Willmanstrandgalan av Mário Radačovsky, balettchefen vid operan i Brno, dansades intensivt av Klaudia Bittererová, Andrea Smejkalová, Ivan Popov och Arthur Abram.

Det var sista numret före pausen och utmynnade i flera positiva uttalanden bland folk i kaffekön. Övertygande, med dans som gled över scenen, med rörelserna som en förenande länk mellan de två damerna och herrarna. Säkert, dansant. Vacker upplevelse.

Ett plock ur Svansjön var traditionellt på sin plats. Denna nytolkning av den kanoniserade klassiska baletten enligt koreografens Xin Peng Wang uppfattning, dansades av Dortmundbalettens premiärdansare Monica Fotescu-Uta och Mark Radjapov.

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

Pas de deux ur Paquita med Katya Khaniukova och Davit Galstyan. Foto Ari Nakari

I Paquita Grand Pas och pas de deux ur Le Corsaire kunde man beundra Katya Khaniukovas och Davit Galstyans elegance. Davit Galstyan från Ballet du Capitole i Toulouse visade sig vara en mycket fin dansare med precis allt i bagaget, suverän teknik med elasticitet. Bra partnerskap med Khaniukova, trevligt att se på paret med kunnande och grace.

Galstyan – som kommer från Jerevan i Armenien har även varit partner till Jurgita Dronina som i sin tur, efter att ha dansat på Kungliga Operan, nu är mitt i en framgångsrik karriär i Nederländernas Het Nationale Ballet.

Denne Galstyan kunde man lägga märke till redan vid uppvärmningen. Virtuosa hopp i slutet av träningen, med den utstrålning som kännetecknar artister vilka koncentrerar sig på sin sak.

Solo for Three av Petr Zuska från Nationalbaletten vid Pragoperan framfördes till musik av kända ikoner. Tolkningen av sånger av Jacques Brel och Vladimir Vysotskij fick avsluta denna gala. Dansarna Alexandre Katsapov, Zuzana Šimáková, Klára Jelínková, Thomáš Kopecký, Ivanna Illyenko, Jiří Kodym, Lenka Hrabovská och Viktor Konvalinka gjorde bra jobb.

Koreografen och balettchefen Zuska står bakom det renommé som Tjeckiens nationalbalett är känd för, upplyser oss programbladet.

Anita Jokela
13 okt 2014


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil