Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Aspects Willmanstrand

Aspects med Tjeckiens nationalbalett. Foto Martin Divíšek

18 okt
2019

Världsstjärnor på balettgala

WILLMANSTRAND/LAPPEENRANTA: Balett och dans är populärt i Willmanstrand/Lappeenranta, kallad för lindarnas stad. Uppgången för denna konstform i orten startade i och med att operabalettens solistdansare Sonja Tammela flyttade till den östfinska staden och grundade sin skola.

Från balettskolan Lappeenrannan tanssiopisto har genom åren utexaminerats flera kunniga dansare och pedagoger. Samtidigt steg intresset för balett, och alltid – när det är möjligt att se högklassiga föreställningar – fylls salongen i teatern, av ortsbor och av oss dansvänner som varje år kommer t ex från Helsingforsregionen.

Tjeckiens nationalbalett: Vertigo med Alina Nanu och Adam Zvonar

Alina Nanu och Adam Zvonar från Tjeckiens nationalbalett i Vertigo. Bild: Tjeckiens nationalbalett

Balettgalan i Willmanstrand genomfördes i år för tionde gången. Den leds av Juhani Teräsvuori, före detta premiärdansare i Nationalbaletten i Finland och bland annat balettchef i Göteborg. Programmet är garanterat mångsidigt och varje gång galan ges i staden och även i Tammerfors lockas världsstjärnor till evenemanget. Så också denna gång. Timo Sokura, den självskrivne elegante konferencieren, presenterade numren och dansarna för åskådarna.

Festivalprogrammet:
Första numret var en världspremiär: Elina Miettinen dansade solot Aave (Fantom) av Jorma Elo, mjukt och sensitivt till musik av Bach. Numera är Elina frilansare efter sina år vid American Ballet Theatre. Hon flyttade till New York-kompaniet 2008 från Helsingfors och operabaletten. Ett trevligt återseende.

Presence Willmanstrand

Images of Presence med Lettlands nationalbalett. Foto Lettlands nationalbalett

Lettlands Nationalbalett kom till galan med ett utdrag ur verket Images of Presence. Elza Leimane – själv stjärndansare i gruppen - har skapat en studie för sex dansare om tre kvinnors livscykel till musik av Kaspars Kurdeko och Max Richter. I turerna sågs Alise Prudane, Yuliya Brauer, Baiba Kokina, Arturs Sokolovs, Ringolds Zigis och Aleksandrs Osadzijs. Det är sällan man ser dansare från Riga, och de gjorde inte publiken besviken.

Ganska mycket svart och mörk kostymering sågs det i denna gala, så mycket att själva feststämningen präglades av detta. Självfallet skulle dock följande nummer dansas i svart: Dortmundbalettens Amélie Demont med partnern Duccio Tariello i duetten Black Swan skapade en hel del diskussion hos folket. Dock stilfullt dansat.

Aspects - Adam Zvonař, Miho Ogimoto - Foto Martin Divíšek

Aspects med Adam Zvonař och Miho Ogimoto. Foto Martin Divíšek

Konstnärlige ledaren Juhani Teräsvuori beklagade att Bostonbalettens Derek Dunn hade varit tvungen att ställa in sitt deltagande p g a skada.

På plats var dock de andra inbjudna gästerna från kompaniet: Maria Baranova som från och med denna höst kan ses som premiärdansare vid Bayerisches Staatsbalett i München, och partnern Lasha Khozashvili. Maria har fått sin balettutbildning vid Dansinstitutet Helsingin Tanssiopisto, efter vilket hon dansat i en del stora stora roller vid operabaletten i Helsingfors och därefter i Boston.

De framträdde först i de poetiska adagiot ur Jorma Elos Dream of Dream till musik av Rachmaninov, och senare i Grand Pas de Deux ur Le Corsaire. Den del av publiken som speciellt uppskattar t ex fouettéer fick här sin lystmäte. Trots att handklappningar kan störa dansaren och föra dem ur rytmen lyckades även de tekniskt bra.

Daniil Simkin

Daniil SIMKIN. Foto NYC Dance Project

Denna gång hade galan ett dragplåster i världsstjärnan Daniil Simkin som gästsolist.Många kommer ihåg hans framgång år 2005 då han som bara 17-åring deltog i Helsingfors internationella balettävling och vann Grand Prix. Efter att de första åren ha dansat i Wien stod American Ballet Theatre på tur under tio års tid 2008-2018. Numera är han engagerad som premiärdansare vid Staatsballet Berlin.

Daniil gjorde ingen besviken med sitt solo ur Pacopepepluto (koreograf Alejandro Cerrudo till musik av Dean Martin). Han var i full i fart, stegen var sparsamt effektiva och i vissa snabba vändningar flög han som en helikopter sträckande benet åt sidan vid avslutningen av en hoppserie. Verket har ursprungligen skapats för tre atletiska manliga dansare, och nu framförde Daniil ett utdrag i suverän stil. Hans andra nummer var Le Bourgeois av Ben Van Cauwenbergh till musik av Jacques Brel i nyanserad tolkning, ett nummer som inte lämnar någon oberörd.

En mycket fysisk duett ur verket Vertigo (musik Shostakovich) suveränt dansad av Alina Nanu och Adam Zvonar – var åter en studie om relationer mellan kvinna och man. Koreografin av Mauro Bigonzetti höll paret starkt sammansatt i vridande rörelser. Mycket spänning fanns här i rörelsespråket.

Precis före pausen tändes atmosfären i salongen av holländska stjärndansaren Marijn Rademarkers mogna och otroligt fina tolkning av verket med namnet SSSS… Konstnärligt perfekt framfördes denna koreografi av Edward Clug, och mera sparsmakat kan en dansare inte utföra sina steg. Rademaker har senast dansat vid Nationalbaletten i Amsterdam, och håller på att avsluta karriären som dansare på heltid.

Marijn Rademarker

Marijn Rademaker i SSSS... Foto Jack Devant

Med kollegan från Stuttgartbaletten, Matteo Miccini, hade han tillsammans skapat verket What We've Been Telling You (musik Schubert) som allra först dansats av männen vid Noverregalan i Stuttgart. Det var en fröjd att se dessa två individuella konstnärer uppträda tillsammans i detta moderna nummer. Deras steg var rytmiskt anpassade till varandra i finaste stil.

Det avslutande numret var Aspects av Tjeckiens Nationalbalett (musik: en sammansättning av fem kompositörer) var en snygg och vacker koreografi av Katarzyna Kozielska i sig, en i bästa nutida contemporary anda. Det valda utdraget var dock lite för långt för en gala. Som helhet hade kvällen dock den pondus som en gala skall ha. Kvällen – eller matinén i detta fall – var lyckad.

Anita Jokela
18 okt 2019


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil