Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Grasse1

Alla finalister i alla åldersgrupper fick någon form av utmärkelse under den festliga prisutdelningsceremonien. Längst bak står pristagarna i kategorin ”pre professionnel”: Från vänster Nanny Hedberg, Louison Catteau, Lana Khalimova, Benedikt Gylfason och Samira Bethke. Foto Thierry Mouchet

30 okt
2019

Samira Bethkes succé vid årets tävling i Grasse

GRASSE, Frankrike: Den stora stjärnan vid de internationella balettävlingarna i Grasse, var sjuttonåriga Samira Bethke från Sverige. Hon erövrade första pris i årets högsta kategori.

Samira tränar nu vid Konsthögskolan i Oslo, vars tre representanter i Grasse gjorde all heder åt högskolan, som kunde glädjas åt nya framgångar för sina adepter.

Grasse  Samira Bethke

Samira Bethke i koncentrerat allvar under finalens fritt val-moment. Foto Thierry Mouchet

Berömvärda arrangemang i väletablerad tävling
Årets upplaga av den internationella tävlingen i klassisk dans i Grasse, nordväst om Nice, var den trettioandra i ordningen. Där deltog i år 161 unga dansare från tio länder indelade i fem ålderskategorier, från 7 till 16, plus en kategori ”pre-professionnel”, för ungdomar mellan 15 och 21 och som står på gränsen till det professionella livet. Tävlingens regler är föredömligt noggranna. Teaterns scen är 13 meter bred och 9 djup. Golvet är plant.

Juryn bestod av fem synnerligen kvalificerade internationella danspersonligheter med Marc Ribaud som ordförande – f d chef för vår Kungliga Balett, nu balettmästare i Stuttgart. En av övriga fyra var vår Johannes Öhman, idag chef för Staatsballett i Berlin. Den franska dansösen och pedagogen Fabienne Lachère verkar sedan 1979 i Mexiko där hon sedan 2015 leder en danstävling. Mariana Giustina är utbildad i bland annat Vaganovateknik och är pedagog vid konservatoriet i Barcelona. Fransmannen Christophe Duquenne är pedagog vid Parisoperans dansskola sedan 2014. Internationellt så det förslår.

Grasse Jade

Välförtjänt guldmedalj till eleganta fransyskan Anaelle-Jade M’Dallal i kategorin under femton år. Foto Thierry Mouchet

Långt samarbete med Stora Daldansen/Nordic Baltic Ballet Competition i Falun
Under en lång följd av år har tre deltagare i tävlingarna i Falun kunnat utses för Grasse. Dessutom har Nils-Åke Häggbom instiftat ett särskilt pris, med deltagande i Grasse som belöning. Detta pris tilldelades tidigare i år 16-åriga Samira Bethke.

Det var ett perfekt val, eftersom hon tackade för priset genom att vinna hela tävlingen i Grasse: Guldmedalj, en veckas träning med Staatsballett i Berlin och dessutom Staden Grasses stora pris, som inte delas ut varje år, enbart till alldeles särskilt väl förtjänta. Till den exklusiva kategorin hör Samira, nu 17. Efter varje delmoment sätter juryn poäng, upp till 20. Finaldagen tilldelades Samira för det konstnärliga momentet siffrorna 19, 20, 20, 20, 19! Naturligtvis kom ingen annan i närheten av dessa siffror.

Det var inte blott den tekniska säkerheten, det härliga temperamentet och det vackra utförandet som imponerade. Samira Bethke visade också en förmåga att fylla ut musiken med en kontinuitet, ett flöde i dansen. Det blev inget stopp, ingen paus, vilket ofta händer när en dansare till exempel sprungit upp till ett hörn för att ta sats inför en kombination på diagonalen. Den där sortens kontinuitet är nästan omöjlig att lära ut, viskade i mitt öra ett proffs i branschen.

Grasse Nanny

Nanny Hedberg från Finland belönades med en inbjudan vidare ut i dansvärlden – till Barcelona. Foto Thierry Mouchet

Mer från Falun
Av de fem finalisterna i årets högsta kategori kom hela tre från tävlingarna i Falun! Benedikt Gylfason blev hela tävlingens bäste manlige dansare, med en silvermedalj. Hans klassiska variation finaldagen kom från La fille mal gardée. Han visade där elegans och säkerhet, och särskilt hans utmärkta batteringskombinationer mot slutet imponerade. Benedikt har under två perioder tränat med San Fransisco Ballet, där islänningen Helgi Thomasson är balettchef sedan över 30 år. Jag kan tänka mig att han både stolt och glad över att se en ung, spännande dansör från sitt hemland.

Tredje finalist från Faluntävlingen var Nanny Hedberg från Finland. Hon är lång och elegant, med vackra linjer, och fick fina poäng i finalen. Nanny erövrade denna gång ingen medalj men belönades med något som förmodligen är viktigare: En inbjudan till Barcelona för att göra audition där. Dylika priser kan vara så oerhört viktiga för framtiden – ett stöd och en uppmuntran att ta sig vidare in i den internationella balettvärlden. Detta är en etablerad sanning: ”Dance travels well”.

Alla tre tog tillfället i akt att framföra modern dans i den del av finalen som kallades Fritt val. Det var mycket klokt: där hade de chansen att visa andra dimensioner av sitt kunnande.

Grasse Lana

Säkra ryskan Lana Khalimova, som genomgått Vaganovainstitutet i S:t Petersburg, framförde en vacker dans med de sju slöjorna i finalen. Hennes belöning: Inbjudan till Stuttgartbaletten en vecka. Foto Thierry Mouchet

En mycket framgångsrik högskola
Alla tre studerar på avdelningen Dans vid Konsthögskolan i Oslo (KHiO). Hur kommer det sig att skolan når sådana framgångar? Dansportalen talade med Zoltan Szolnoki, förstelektor i klassisk balett – han var närvarande i Grasse.

"Efter omorganisationer är dansavdelningen nu en mycket väl strukturerad högskoleutbildning med många sökande varje år, från många länder. I avdelningen för klassisk balett bedriver vi forskning i form av ett pågående arbete med att utveckla en syllabus. Därvid är vi till exempel mycket intresserade av utvecklingen inom den ryska Vaganovatekniken. Själv undervisar jag i pas de deux, och då är jag noga med att eleverna får prova att dansa med olika partners, för att på bästa sätt förbereda dem för skiftande förutsättningar i yrkeslivet. I KHiO får eleverna träna för olika pedagoger under utbildningstiden, just för att de ska få en mångsidig utbildning,"säger Zoltan Szolnoki.

I ett annat samtal framhöll Nanny Hedberg att man i denna högskola får ägna sig på heltid åt dansen, med många lektioner varje dag – i små klasser, där pedagogerna kan ägna mycket tid åt varje elev. Och lärarna Bryr Sig Om. Både Nanny och Samira framhöll Irina Zavialova, första amanuens i klassisk balett, för hennes utmärkta undervisning.

Grasse Benedict

Tävlingens bäste herre: Benedikt Gylfason erövrade en silvermedalj i högsta åldersgruppen. Heja Island! Foto Thierry Mouchet

Yngre ålderskategorier i Grasse
Tävlingarna var som vanligt synnerligen väl organiserade. Jag följde de 72 unga dansarna i de tre högsta kategorierna. Redan i åldersgruppen under femton häpnade jag över det stora kunnandet och den stora personligheten hos två. Anaelle-Jade M’Dallal hade en mycket vacker och säker teknik och visade både lugn och elegans i sina solon. Hon vann överlägset sin kategori, belönades med guldmedalj och med juryns specialpris. (Medaljer utdelas i alla kategorier.)

En yngling med imponerande säkerhet, dynamik och elegans var Hugo Gallais, också han knappt 15. I hans moderna dans var till och med entrén noga koreograferad. Han gick, hela tiden mycket behärskat, utmed fonden till mitten, vände 90 grader in mot scenens mittpunkt, där han lade sig på magen med huvudet mot publiken. Därefter började dansen. När han tidigt arbetade sig upp till stående, visade han liksom i förbigående att han kan göra spagat med benen åt sidorna. Under dansen hade han till och med ett sätt att springa med stora konstnärliga kvaliteter. Av mig hade han fått en finare medalj än det brons han erövrade.

I åldersgruppen under 17 gjorde Lea Sauvignon störst intryck på mig. Med precision och styrka i härlig förening visade hon stor auktoritet. Välförtjänt belöning: guldmedalj i hennes kategori.

Dessa tre, alla från Frankrike, kommer att stå på min observationslista. Detta är också ett av de stora glädjeämnena när man under ordnade former får se unga dansare i aktion: Man kan få sig härliga överraskningar till livs.

Grasse Samira

Tävlingens segrarinna: I en variation ur Paquita strålade Samira Bethke som en prinsessa. Foto Thierry Mouchet

Sammanfattning
I Grasse organiseras balettävlingarna av Jeune Ballet Méditerranéen, medlemsorganisation i Franska dansfederationen. Tävlingarnas organisationskommitté omfattar 15 personer, med danspedagogen med mera Claudine Andreo i spetsen. Tävlingen startades 1988 (samma år som Stora Daldansen, numera NBBC i Falun) och är nu en av Frankrikes tio stora balettävlingar (förteckning finns på hemsidan danseclassique.info/concours/).

I båda orterna arbetar man troget och med kontinuitet, och med stor framgång, med dessa projekt för balettkonstens bästa. Sedan 2003 samarbetar man, föredömligt. De internationella kontaktnäten växer sig starkare. Både i Grasse och Falun tar man baletten på det allvar den förtjänar.

I Grasse finns numera till och med en välorganiserad fotoavdelning där man kan köpa vackra fotografier tagna av Thierry Mouchet. Där säljer man också inspelningar av hela tävlingen.

Vad som kunde vara bättre både i Grasse och Falun är den massmediala bevakningen. Inför finalpassets fullsatta salong på teatern i Grasse hälsades publiken välkommen av juryns ordförande Marc Ribaud. Han passade då på att också presentera Dansportalens utsände och tacka för hans närvaro. Visserligen fanns också ett ryskt TV-team som höll på med en dokumentär, man annars var det uppenbarligen renons på massmedia. Vill man vara positiv kan man då säga att det verkar finnas gott om plats för fler personer som vill skriva om dans.

Peter Bohlin
30 okt 2019


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil