Artiklar från 2008 – till idag
DANSPORTALEN: Det har gått 25 år sedan jag grundade Dansportalen, för att skapa ett webbmagazin på nätet om dans. En resa som inte varit möjlig utan entusiastiska medarbetare och kunniga skribenter. Vi har under åren publicerat fler än 2000 artiklar på Dansportalen.
Från början hette vi inte Dansportalen utan dance-it.com som efter ca ett år döptes om till balett.net. Först efter sekelskiftet tog vi namnet Dansportalen.
Två dansare anslöt sig ganska direkt och var med och byggde upp sidan. Dels Kristoffer Arfvidson som var en fena på att få den tekniskt att fungera med bland annat rullande danskalender. Sebastian Michanek fungerade som redaktör och var en fullkomlig idéspruta på hur man kunde utveckla Dansportalen.
* * *
Tidigt knöt vi till oss Anders Jörlén som skribent. Vissa tider levererade han upp till en artikel i veckan. Hans bredd och kunskap om dans både i Sverige och utomlands gjorde att artiklarna var fyllda med saklig information och dansnyheter.
Hans intervjuer med många dansare, koreografer, balettchefer eller andra personer som verkar bakom en scen, var alltid skrivna i en positiv anda med kunniga kommentarer. Anders har i dagarna slutat att skriva regelbundet utan fungerar istället som seniorrådgivare för redaktionen.
Mats Ek intervjuades av Anders Jörlén inför premiären av sitt nya verk Julia och Romeo på Kungliga Operan 24 maj 2013. Han hade frånsagt sig alla intervjuer före premiären, men Dansportalen hade ett gammalt löfte som Mats hade givit oss tidigare att få göra en intervju med honom vid ett lämpligt tillfälle. Och det här var väl ett lämpligt tillfälle? Jodå, Mats kom ihåg det han lovade så Dansportalen fick den enda intervjun före premiären.
* * *
Peter Bohlin var med Dansportalen från början och specialiserar sig på danshistoria och reportage.
Under en reportageresa till Helsingfors skulle vi intervjua Jurij Fatejev, ledare för Mariinskijbaletten. Peter skulle skriva och jag ta bilderna. Jag stod i kulissen och plåtade en repetition, när Jurij Fatejev kom förbi och sa att jag kunde gå in på scenen för att ta bättre bilder. Så jag gick in på scenen för att fortsätta ta bilder.
Peter, som satt i salongen, vet lika väl som alla andra i dansvärlden att det är no-no att gå in på en scen och fotografera under en repetition. Han berättade senare att han var på väg att ropa åt mig att lämna scenen – svenska kunde ändå ingen. Men han sjönk allt djupare ned i stolen och låtsades inte känna igen mig!
Peter bevakar även Stora Daldansen/Nordic Baltic Ballet Competition (NBBC), samt åker till Grasse och skriver om den franska tävlingen som NBBC samarbetar med.
* * *
Jenny Berkán gör intervjuer med personer som inte direkt verkar på Operan. Det finns många scener i landet utanför de stora institutionerna. Och de måste också bevakas.
* * *
I London har vi Maggie Foyer, som varit danslärare på Svenska Balettskolan i Göteborg när Mariane Orlando var chef. Maggie täcker londonscenerna, men även internationella danstävlingar. Hon medverkar även regelbundet i Seeing Dance, en blogg om dans.
* * *
Anita Jokela bevakar dans i Finland och har många svenskspråkiga läsare i Finland. Eftersom Anita även är balettpedagog blir det kunniga och lärande artiklar om dans. Intervjuerna får alltid höga läsarsiffror.
* * *
Thérèse Eng, översättare från Göteborg, skriver om evenemang på västkusten, främst på GöteborgsOperan, men även från Frankrike och dansfestivaler under sommarhalvåret.
Det händer mer på västkusten än vad som skrivs i stockholmsorienterad press. Svenska Balettskolans Nötknäppare har nyligen dansat in i svenska hem under julhelgen via SVT.
* * *
Två före detta dansare har sedan ett par år börjat skriva för Dansportalen, Marie Louise Waldenström och Margareta Lidström.
Det blir synnerligen kunniga intervjuer med dansare och andra kreatörer.
Margareta har axlat rollen att skriva om en av de större tävlingarna i Europa, Prix de Lausanne. Även om den 2020 äger rum i Montreux.
* * *
Under senhösten har vi byggt om Dansportalen till en ny fräsch version, som även är responsiv dvs den fungerar numera även på mobiler och plattor. Den grafiska formen är framtagen av Ricardo Moutinho. Vi har lite mer att göra som att flytta artiklarna från 2008-2018 och Balettens handling till de nya mallarna. Det kommer att ske snarast.
* * *
Vi söker nu inför 2020 nya skribenter både i Sverige och i de nordiska länderna. Naturligtvis ska du ha kunskap om dans, men du behöver inte vara dansare eller hålla på med dans. Ett intresse att skriva om dans är viktigast. Och vi ersätter skribenter ekonomiskt för varje artikel!
Dansportalen finns av sociala medier endast på Instagram. Vi söker någon eller några som vill hålla i Dansportalens sociala medier. Vi vill starta upp Facebook igen!
Dansportalen finns nu på Twitter igen! Följ "dansportalen" med nyheter från dansvärlden både i Sverige och andra länder.
* * *
Utan våra trogna annonsörer vore det inte möjligt att driva Dansportalen! Stöd dem genom att klicka på annonserna och ta del av deras stora utbud!
Nya annonsörer är självklart välkomna – se fliken Annonsera
med publiceringsdatum
Cristian Hillbom
Stockholm
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision