Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Vinnare Prix du Nord 2021

Första pris junior Erle Östraat, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge och första pris senior James (Chun Hung) Yan, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge. Foto Jörg Wiesner

19 jun
2021

Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare

Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är stor för dansvärldens unga talanger, som vill visa och pröva sina sceniska vingar. Första Prix du Nord 2021 har fått sina vinnare.

Tävlingen har flyttats till Göteborg med Svenska Balettskolan som värd under ledning av skolans konstnärlige chef Sebastian Michanek.

I sin nya form förblir tävlingen ett ideellt evenemang som ska skapa ett sammanhang för nästa generation dansare att mötas, dela upplevelser och dansa tillsammans på en stor, professionell scen. Med tävlingen vill man motivera unga danstalanger i de nordiska och baltiska länderna och bidra till deras danselitutbildning. Prix du Nord vill vara platsen där de unga danstalangerna får chans att dela scenen med världsberömda dansartister.

Den avslutande galan är en unik möjlighet för alla dansälskare att se och uppleva ett brett utbud av klassisk balett och samtida dans, säger Sebastian Michanek.

Tävlingsjuryn vid den internationella semifinalen och finalen utgjordes i år av en ordförande och tre jurymedlemmar med lång erfarenhet och stor kunskap. Juryordförande är Jonas Kåge, tidigare konstnärlig chef för Nordic Baltic Ballet Competition/Daldansen, Madeleine Onne, balettchef vid Finlands Nationalbalett, Micol Mantini, dansare i GöteborgsOperans Danskompani och Nadja Sellrup, premiärdansare i Kungliga Baletten.

Jieun Shim PDN21 2 senior

Andra pris senior: Jieun Shim, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge. Foto Jörg Wiesner

I en paus under semifinalen får jag en pratstund med juryn och fångar först juryns ordförande Jonas Kåge:

Hur känns det att plötsligt sitta i Göteborg och bedöma de tävlande via skärm?
Det är så kul att tävlingen lever vidare och stannar i Sverige. De senaste nio åren har varit en resa. Från det att Stora Daldansen flyttades från Mora och fick en bättre scen i Falun till att Sirkka-Liisa gick bort och jag erbjöds ta över och fick möjlighet att kreativt förändra tävlingen, så har tävlingen vuxit.

Nivån på de tävlande har också höjts för varje år, inte minst genom samarbetet med tävlingen i Grasse som gett eleverna ytterligare en chans att visa sig på styva linan. Genom tävlingen har jag kunnat hålla kontakten med kollegorna i dansvärlden och det har varit intressant att se nya rön tas in i utbildningarna.

Är det något du kommer att sakna?
Falun var neutral mark, förutsättningarna var lika för alla. I en liten stad som Falun kunde eleverna koncentrera sig och fokusera på det kreativa. Det är synd att Falun-publiken inte längre får se unga dansare förbereda sig för en yrkeskarriär på scenen.

Men när regionen efter 32 år inte längre ville stödja tävlingen, med motiveringen att pengarna bör gå till annan typ av verksamhet, så försvann en stor del av vår budget. Politikerna pratar om att det är så viktigt med bredd, men spetsen behövs för att väcka intresse, skapa förebilder och få fram skickliga dansare. De behöver ett mål att träna mot – precis som elitidrottare behöver sina mästerskap.

Hur är Prix du Nord i Göteborg?
Att Sebastian Michanek tagit över och nu skapar ett nytt koncept är fantastiskt bra. Han har visat intresse för tävlingen tidigare och det mindes jag när vi kom till en punkt där vi var tvungna att välja väg, Sebastian var på bettet, säger Jonas Kåge.

I år är det visserligen en utmaning genom att deltagarna ska bedömas via förinspelade videos. Det blir inte samma nerv som när de framträder live. Men standarden i år är hög på de tävlande. Rent tekniskt har vi fått fantastisk utrustning för att kunna bedömda bidragen, avslutar Jonas Kåge.

Alla i juryn är rörande eniga om att Sebastian och hans kollegor på Svenska Balettskolan gjort ett fantastiskt tävlingsupplägg med bra förberedelser utifrån förutsättningarna. All teknik med stora bildskärmar och supporten runtomkring kunde inte varit bättre och det har fungerat perfekt.

En reflektion jurymedlemmarna gör är att det digitala upplägget gjort att de har fått mer tid att kommunicera och bistå varandra för att komma fram till den bästa bedömningen av varje bidrag.

För Nadja Sellrup och Micol Mantini är det första gången de sitter i en internationell dansjury, medan Madeleine Onne både har tävlat själv i Mora och löpande ingår i juryn för danstävlingar världen över.

Akvile Sulcaite PDN21 2 junior

Andra pris junior: Akvilé Šulcaite, 15 år, National M. K. Čiurlionis School of Art, Litauen. Foto National M. K. Čiurlionis School of Art

Hur tycker ni det är att bedöma eleverna och deras bidrag via storbildsskärm?

Nadja Sellrup: Svårt, att konstnärligt bedöma på skärm är nytt. En del har filmat nära, andra ser man bara på håll medan ytterligare andra både zoomat in och ut. Så kvaliteten på själva inspelningarna varierar men de tävlande gör bra ifrån sig. Det är så positivt att tävlingen ändå genomförs, att eleverna har något att jobba mot. Det är tufft nog med alla inställda datum. Allt som kan hålla motivationen uppe är bra.

Micol Mantini: Yes, it is interesting, and a new experience for me to be “on the other side”, judging and giving points. The feeling of live performance is missing, but the set up with all digital equipment needed is wonderfully built – and making it still possible! I find the level of the participants good in both the classical and the modern pieces even though for me, it would have been nice to see more modern pieces.

Madeleine Onne: Jag vet vad som krävs. Därför är det extra roligt att standarden är högre än förväntat. Det är imponerande vad ungdomarna presterar, trots det senaste årets utmaningar. Även om tävlingen i år är digital så är den en så viktig morot för det arbete som de lägger ner. Jag vill lyfta på hatten, det finns hopp för framtiden.

Sänds via YouTube. Den 14–16 juni träffades juryn fysiskt i en studio i Göteborg för att bedöma alla solon på storbildsskärm samt ge poäng på samma sätt som vid en live-tävling. I semifinalen deltog 46 dansare varav 15 tävlande valdes till finalen.

Under tävlingsveckan sändes först semifinalen och sedan finalen via Prix du Nords Youtube-kanal, i samma ordning som juryn sett de tävlande. I slutet av sändningarna tillkännages vilka som gått vidare till finalen respektive vilka som var vinnarna.

Joakim Visnes PDN21 senior 3

Tredje pris senior: Joakim Visnes, 16 år, Norwegian Ballet School & Academy, Norge. Foto Nikoline

Sebastian Michanek: Jag är bara så glad att vi kunde genomföra tävlingen. Länge såg det ut att inte gå. Vi hoppades på att kunna ha ett fysiskt arrangemang utan publik. Men med karantänkraven gick det inte längre. Det var i sista sekund som vi fick planera för ett digitalt event.

Hur reagerade de tävlande på att tävlingen genomfördes digitalt?
Jag tror alla vara glada att det blev av, oron var stor att det skulle ställas in precis som förra året. Det hade varit så tråkigt om en hel generation av begåvade elever, som ska in på gymnasiet eller är på väg ut i yrkeslivet, skulle gått miste om möjligheten att få soloträning och ha ett mål för det, ytterligare ett år.

Med nästintill rekordmånga deltagare – 46 dansare varav 26 seniorer och 20 juniorer – från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Litauen visar det att tävlingen är viktig för elevernas utveckling.

Varför deltog så många fler seniorer i år?
Jag gissar att de haft mer tid på sig i år då mycket annat inte gått att genomföra. Det har fungerat att arbeta på sina solon i en sal, och spela in dem under trygga förhållanden för att kunna bli jämförd med elever från andra skolor. På det sättet har det varit ett tacksamt event. Även om vi längtar till nästa år.

Vad är din tanke med det nya konceptet kring Prix du Nord.
Det bygger på att vi vill utveckla Mareld, den dansgala vi haft sedan tio år tillbaka där många av de tävlande skolorna också varit med. Vi ser framför oss en galakväll med internationella gästsolister som blandas med de unga tävlande i en stor final där tre juniorer och tre seniorer koras.

Det är också kul att på detta sätt få in mer balett i Göteborg och kulturlivet här. Vi kommer ta med alla på en resa, från Mora via Falun till Göteborg och få träffa tidigare vinnare under vägen. Det blir en härlig gala.

Det låter både som en nervkittlande och spännande resa.
Nästa år satsar vi även på att ha en internationell jury, vilket var tanken även i år. Som konferencierer får ni se mig och Tiina Myllymäki, 1a premiärdansare i Helsingfors samt vinnare i tävlingen 2002. Tanken är även att fortsätta samarbetet med Grasse. Det har varit svårt i år, men det är ett fint samarbete som vi ska titta närmare på inför nästa år. Prix du Nord ska vara ett internationellt evenemang på alla plan.

Vill du skicka med någon hälsning till alla elever och skolor inför nästa år?
Jag hoppas att alla som kan, är med nästa år igen så att vi får träffas och ses fysiskt. De har gjort en fantastisk insats i år. Jag lovar att det blir något extra nästa år och att de får känna magin av att dansa inför en publik. Jag tror också att alla hungrar än mer efter att få träffa varandra. Det är inte lätt att bli dansare, därför är det så viktigt att alla kan mötas och jämföra sig med andra länder, skolor och kulturer. Det betyder mycket.

En fysisk tävling ger även alla lärare och coacher möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter. Juryn kan lättare lära känna de tävlande under tävlingsdagarna och den gemensamma träningen, vilket de inte kunnat göra inför den digitala bedömningen i år. Tävlingen blir samtidigt en välbehövlig branschträff. Jag ser mycket fram emot att äntligen få träffa våra nordiska kollegor igen.

Samtliga tävlingsbidrag från semifinal och grand final kan ses tre veckor framåt från det de sändes: https://youtu.be/h0lKl9gFlMo Länk till annan webbplats.

Sofia Blok Lysvåg PDL21 junior 3

Tredje pris junior: Sofia Blok Lysvåg, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge. Foto Jörg Wiesner

Vinnarna i Prix du Nord 2021
Efter en spännande final med hög teknisk och konstnärlig nivå konstaterar vi att de norska flaggorna vajar flitigast. Både bland juniorer och seniorer tog två unga talanger från Norge hem förstapriserna.

Seniorer

Som yngst 17 år och som äldst 19 år, det år man tävlar.

1a pris James (Chun Hung) Yan, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge 2a pris Jieun Shim, 17 år , Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge 3e pris Joakim Visnes, 16 år, Norwegian Ballet School & Academy, Norge

Congratulations James to the 1st prize in the senior class!
I am so pleased that I could reach the top. I have competed before in Prix de Lausanne and in Hong Kong. But this was so special to me. Because of the competition being digital I had more time to prepare, and I could have my numbers filmed a couple of times to choose the best recording. It felt very safe. But still, I like the live version to compete and perform in front of an audience.

What’s your next goal?
I will save the prize money to use for getting into a company in Europe or maybe Hong Kong where I come from. I have also become very fond of the Nordic ballet companies, so we will see what happens after my graduation from KHIO.

Juniorer

Som yngst 14 år och som äldst 16 år, det år man tävlar

1a pris Erle Östraat, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge
2a pris Akvilé Šulcaite, 15 år, National M. K. Čiurlionis School of Art, Litauen
3e pris Sofia Blok Lysvåg, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge

Stort grattis Erle till vinsten!
Jeg er så overrasket! Det har vært en kempe gøy opplevelse. Premiepengene vil jeg selvfølgelig bruke til å reise på et sommerkurs.

Du har dansat sedan du var sex år, och det märks.
Nu vil jag utvikle meg mer for og få en fremtid som danser. Drømmen er Royal Ballet. Men jeg liker også veldig godt den norske nasjonalballetten.

Från Stora Daldansen till Prix du Nord

1988 Sirkka-Liisa Forslund, danspedagog i Mora grundar Stora Daldansen med stöd från Mora kommun och den första tävlingen hålls i Mora.
1995 Även tävlande från de nordiska länderna var inbjudna.
2000 Deltagare från de baltiska staterna välkomnas till The Nordic Baltic Ballet Competition.
2003 Ett samarbete inleds med Grasse International Ballet Competition i Frankrike – vinnaren från The Nordic Baltic Ballet Competition kvalificerar sig automatiskt till tävlingen i Grasse.
2010 Tävlingen växer och flyttas från Mora till Falun. Tävlande måste kvalificera sig genom en nationell urvalsprocess för att gå vidare till Nordic Baltic Ballet Competition.
2011 Daldansens grundare och drivkraft, Sirkka-Liisa Forslund går bort.
2012 Jonas Kåge, internationell premiärdansare, konstnärlig ledare, koreograf och lärare, utses till konstnärlig ledare för tävlingen
2020 Tävlingen skulle genomföras för sista gången i Falun, men pandemin kom i vägen.
2021 Tävlingen byter namn till Prix du Nord och flyttas till Göteborg. Den planerade tävlingens inramning med en stor finalgala och internationella gästsolister får dock vänta till 2022.

I år blev det istället en alternativ, digital tävling eftersom teatrarna inte ännu får ha öppet för större publik. Tävlingsledningen har arbetat hårt för att hitta denna lösning då det är så viktigt för alla studenter i Norden och de baltiska länderna att ha tävlingen att arbeta mot för att kunna utvecklas och kanske få pris för sin prestation. Och det är lätt att förstå, förra året gick de miste om denna möjlighet.

Heléne Friberg
Göteborg


 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil