Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Helsinki International Ballet Competition  

HELSINKI: Nivån på dansare och koreografier har varierat. De allra bästa skiljer sig genast positivt ur mängden, och de därnäst kommande är de som det mest diskuteras om – om de duger eller inte, vilket som var bra och vilka delar av dansen och koreografin som möjligtvis kommer att hindra deltagaren att komma vidare ända till finalen och prispallarna.

Sex finländare har dansat eller uppträtt ännu vid semifinalen: Maria Baranova, Tuomas Haukka, Suvi Honkanen, Emilia Karmitsa, Emmi Pennanen och Piia Sundqvist. Av dessa fortsätter Nationalbalettens dansare Baranova och Pennanen samt Emilia Karmitsa till finalen, och dessutom från samma kompani Emrecan Tanis från Turkiet.

Av andra nordbor fick Stephanie Chen Gundorph Moeller från Danmark, Ksenia Seletskaja från Estland och Annija Kopstale från Lettland visa sig i semifinalen, vars resultat nu finns på tävlingens websida.

Danmark och Lettland är ännu med i tävlingen.

Den enda svenska tävlanden Niklas Blomqvist klarade sig inte vidare efter första omgången.

Det är att konstatera att gallringen varit hård redan till själva tävlingen, och att en del av deltagarna redan vunnit priser i andra tävlingar och dansar som solister vid renommerade kompanier.

Helsinki

Maria Baranova i Juha Kirjonens Angry Bird. Fotograf Sakari Viika

Nu diskuteras det ivrigt vilka som har chanser att vinna i tävlingen och att inofficiellt vinna en plats i något balettkompani. Tävlingen följs av balettfolk och kan betraktas också som ett rekryteringstillfälle, även för icke-deltagande partners.

Enligt ordföranden för tävlingsjuryn, balettchefen Kenneth Greve har domarnas samarbete varit fint. Greve sitter avspänt med några av oss vid bordet efter att vi följt med morgonklass på fredagen. Jarmo Rastas tar hand om de tävlande på ett humörfullt sätt, han visar vad dansarna under en balettimme skall göra vid stången och i mitten av salen för att hålla konditionen uppe, och också för att lära sig mer.

I en annan sal håller Barbora Kohoutková sin timme. Dessa båda pedagoger är rutinerade i sin uppgift, de uppmuntrar och korrigerar, och skapar en god stämning i klassen. Barboras arbete med deltagarna i en tidig morgonklass ser jag följande morgon, lördagen, och kan bara beundra hennes talanger. Artisten kallas genast efter timmens avslutning åt annat håll och de unga ska fortsätta med sina övningar i dansnumren.

Kenneth Greve hoppas att deltagarna i tävlingar ska välja nummer som passar för dem, träna även annat än tricks typ serier av piruetter – vilket den stora publiken är fascinerad av – men där den artistiska sidan hos en dansare inte utvecklas. En riktig dansare är så mycket mer; förutom att dansa mångsidigt skall hon eller han kunna tolka roller, och vid dansen skall man kunna frasera rörelserna, inte bara utföra dem i tur och ordning. En danskonstnär för fram något av sin själ över rampen och åskådarna vet exakt när det sker.

Helsinki

Yun Wang med partnern Yang Jiao. Fotograf Sakari Viika

Förhandsfavoriter till prispallen och andra som profilerat sig som publikens gunstlingar kommer såväl från hemknutarna som nära ifrån, från Europa och Asien. Trots att den finska publiken vill uppmuntra de egna deltagarna får även alla andra stöd i form av applåder och bravorop då det verkligen gäller.

Tävlande som profilerat sig som favoriter är senioren och Nationalbalettens premiärdansare Maria Baranova som vunnit i juniorklassen för tre år sedan och som med icke-tävlande partnern Nicol Edmonds från samma kompani dansade mycket imponerande ett pas de deux från andra akten av Giselle, samt en trevlig koreografi av Juha Kirjonen som fått namnet Angry Bird.

En annan vinnarkandidat är Yun Wang, en stark dam från Kina – en mycket stilig senior och premiärdansare med riktigt fina linjer även i ett modernt nummer med en imponerande story och som dessutom redan har precis allt som skall finnas i dansen, och som uppträtt med partnern Yang Jiao. Seniordansaren Ekaterina Oleynik från Vitryssland är en dam med linjer i en modern koreografi.

En lugn senior är Andrei Cozlac från Rumänien – med Le Corsaire och Don Quijote i programmet, men vars karaktär ännu kanske inte syns riktigt tydligt. Machi Muto från Japan har stark närvaro och är ganska säker i sina nummer som Swanilda i Coppélia och Kitri i Don Quijote. Självsäker – och stor favorit – är juniorpojken från Italien med namnet Francesco Gabriele Frola med sin prins ur Svansjön och Basilio i Don Quijote.

Vinnarkandidaten Candice Adea från Filippinerna, senior, dansar med den i detta skede icke mer deltagande partnern Jean Marc Cordero. Detta par riktigt sprängde atmosfären med sin första entré i pas de deux ur Don Quijote och med sitt ädla framförande. 16-årige juniorpojken Taiyu He från Kina imponerade med sin teknik, snabbhet och karisma som Franz i Coppelia. Från Japan finns den skickliga Yonen Takano som Albrecht från Giselle. Och kanske någon mer . . .

Priserna delades ut vid avslutningsgalan på torsdagen den 7 juni. Det främsta priset – Gloria Grand Prix – gick till Kinas seniordam Yun Wang. Åter var de kinesiska dansarna framgångsrika i denna tävling men också representanter från Filippinerna, Finland, Italien, Kanada, Kuba, Rumänien, USA och Vitryssland sågs på prispallen. Placeringarna redovisas i slutet av denna artikel.

Ye Wang t.v. fick specialpris som partner till Ruichen Sun. Fotograf Sakari Viika

Ye Wang t.v. fick specialpris som partner till Ruichen Sun. Fotograf Sakari Viika

Domarna är alla konstnärliga ledare vid sina kompanier: Kenneth Greve, Finlands Nationalbalett, ordförande; Nina Ananiasvili, Statsbaletten i Georgien; Kathryn Bennetts, Kungliga Baletten i Flandern; Jorma Elo, koreograf för Boston Ballet; Madeleine Onne, konstnärlig ledare för Hong Kong Ballet och Feng Ying, verkställande direktör och konstnärlig ledare för Nationalbaletten i Kina.

Domarnas samarbete hade varit bra men diskussioner hade förts ifråga om placeringarna. Man letade efter vinnare som förutom det tekniska kunnandet som krävs, kunde visa riktigt artisteri och tolkning i sina nummer.

Grand Prix-vinnaren Yun Wang fick 15 000 €. Fotograf Sakari Viika

Grand Prix-vinnaren Yun Wang fick 15 000 €. Fotograf Sakari Viika

Dansarna – och tankar bakom dansen
Grand Prix-vinnaren Yun Wang och förstaprisvinnaren i seniorer damer, Candice Adea, visade sig som mogna och harmoniska dansare.

Det var en fin sak att båda kunde stå högt på prispallen, tidigare har det nämligen hänt en gång att Grand Prix-vinnaren och förstaprisvinnaren varit samma dansare.

Året var 1995 och Barbora Kohoutková från Tjeckien charmerade alla bl.a. med sin fräscha Törnrosa-tolkning, ännu som junior.

Nu kunde vi njuta hennes dans på galan i en scen ur Kenneth MacMillans Manon med partnern Roman Lazik, och de tävlande kunde dagligen ta sin morgonklass hos henne.

Yun Wang var  en mycket elegant dansare, Candice Adea, till typen kanske något vigare, om man vill hitta skillnader förutom kroppslängden och tempot eller rytmen i utförandet. Båda är riktiga ballerinor.

Maria Baranova. Fotograf Sakari Viika

Maria Baranova. Fotograf Sakari Viika

Maria Baranova – andrapristagaren i seniorer damer – är på god väg till stort artisteri. I finalen var hennes moderna Butterfly av Juha Kirjonen ett fullträff: hon hängav sig så häftigt åt att en serie chainéer fram mot rampen att publiken höll andan.

Det gjorde den i vissa andra fall också, vi minns vissa skyhöga lyft och fruktade nästan någon gång att damen höll på att falla.

Något så tråkigt hände aldrig, dansarna kunde sin sak och publiken kunde lugnt andas ut och av förtjusning – fint partnerskap fanns det så mycket av.

I avdelningen seniorer herrar utdelades inget förstapris men i stället två andrapriser. Juniorernas insatser blev alla imponerade av. Speciellt i pojkarnas tävling beundrade man de tre kunniga dansarna som fick priser. Kineserna Taiyu He, första pris, och Jinchang Gu, tredje pris, var glada och spralliga artister och tog sin publik direkt. Så också andrapristagaren Francesco Gabriele Frola.

Taiyu He fick juniorernas förstapris. Fotograf Sakari Viika

Taiyu He fick juniorernas förstapris. Fotograf Sakari Viika

Som Jorma Uotinen uttryckte det inför publiken – då han i egenskap av ordförande för tävlingen hälsade välkommen – sker och upplevs dansen på den plats där den dansas. Dans kan inte ses på en annan tidpunkt än just när dansarna uppträder, det är här och nu. Det är svårt att beskriva vad man sett, så många känslor finns med, så mycket händer – därför hoppas man att så många som möjligt kunde få uppleva dansens magi och skönhet.

Av allt det där sågs det mycket i denna tävling. Det var den sjunde internationella balettävlingen i Helsingfors som avslutades på onsdag kväll, och vid finalen blev bilden tydligare hur de olika dansarna eventuellt skulle placera sig i tävlingen, då dansarna sågs i två klassiska och ett modernt nummer.

Vissa av de prisbelönta var jämnstarka, fina och bra hela tävlingen igenom, det gäller – utöver de artister som beskrivits i förra artikeln –t ex Kubas senior Rodrigo Almarales, och juniordamernas Alys Shee från Kanada. Rodrigos teknik var ypperlig och han dansade i det moderna stycket REMIX 03 – och i Don Quijote – mjukt, effektivt och vackert.

På ett liknande sätt vacker var Andrei Cozlacs tolkning av till exempel Albrechts variation ur Giselle, vilken tycktes passa honom bäst av hans olika nummer – lite försiktig som han (född 1991) ännu tycks vara.

Juniorvinnaren Alys Shee med Jonathan Davidsson. Fotograf Sakari Viika

Juniorvinnaren Alys Shee med Jonathan Davidsson. Fotograf Sakari Viika

Pris för partnerarbete
Alys Shee beundrade vi på grund av hennes dansanta och koncentrerade insats – redan i det första numret. Partnern Jonathan Davidsson var en stilig dansare och mycket angenäm att se på. Deras partnerskap var fint i alla omgångar och Alys Shee fick första priset i sin tävlingsserie.

Andra duktiga partnerskap sågs också som samarbetet mellan den kinesiska andraprisvinnaren i seniorer herrar Ruichen Suns och hans kvinnliga partner Ye Wang: hon – ett par veckor för ”gammal” för att delta i själva tävlingen – blev tilldelad ett specialpris.  

Det fick också Jean-Marc Cordero från Filippinerna: pris för bästa teknik i partnerskap. De här lösningarna var eleganta ställningstaganden av domarna för allt det arbete som hade lagts ner av dessa kunniga artister. En tröst kan det också vara att förutom deltagandet i en balettävling kan vissa anställningserbjudanden ges på basis av det sedda.

MAGNIFICAT med Francesco Gabriele Frola (t.h.) och Lorenzo Eccher. Fotograf Sakari Viika

Koreografi
Koreografierna tävlade i en särskild avdelning. MAGNIFICAT, gjord och dansad i rött av Francesco Gabriele Frola med en manlig partner, fick ett pris. Det andra priset gick till Tisa Zhang och hans My First Modern Dance, dansad av unga Jinchang Gu och koreografen själv – en extraordinärt bra koreografi. Vissa av koreografierna var dock rena floppar och gjorde mera skada än nytta för de tävlande.

Balettävlingarna som sådana väcker tankar. En stor del av åskådarna lever med mycket intensivt i en och en halv veckas tid; de kommer varje kväll och diskuterar dansarna och numren. Vissa tycker att det inte går att tävla i konst.

Det positiva för dansarna är att de får synas inför en stor publik, uppleva gemenskapen med andra dansare, och de kontakter som skapas. För åskådarna är det alltid intressant att se utländska dansare, och artister från olika kulturer.

Suvi Honkanen, Finland. Fotograf Sakari Viika

Suvi Honkanen, Finland. Fotograf Sakari Viika


Pristagarna
GLORIA GRAND PRIX Yun Wang, Kiina (senior damer)

Seniorer damer
1 pris   Candice Adea, Filippinerna
2 pris   Maria Baranova, Finland
3 pris   Ekaterina Oleynik, Vitryssland

Seniorer män
1 pris   Utdelades ej
2 pris   Rodrigo Almarales, Kuba och Ruichen Sun, Kina
3 pris   Andrei Cozlac, Romania

Juniorer flickor
1 pris    FAZER-Priset Alys Shee, Kanada
2 pris    Dingwen Ao, China
3 pris    Katherine Higgins, USA

Juniorer pojkar
1 pris    FAZER-Priset Taiyu He, China
2 pris    Francesco Gabriele Frola, Italy
3 pris    Jinchang Gu, China

Koreografpris
Francesco Frola: Magnificat
Tisa Zhang: My First Modern Dance

Juryns Specialpris
Bästa ej tävlande partner:   Ye Wang, China
Bästa partnerteknik:   Jean-Marc Cordero

MARIMEKKO DANCE DESIGN PRIZE:  Koreografen Fei Bo: Sacrifice

Uppmuntringspris från Kirovteaterns vänner i Finland:   
Yun Wang och Yang Jiao, Kina

Finska dansarförbundets Uppmuntrings pris:   
Suvi Honkanen, Finland

Anita Jokela
13 juni 2012


 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil