Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

I Lausanne dansade Ida ett solo ur Giselle, Foto Gregory Batardon

I Lausanne dansade Ida ett solo ur Giselle, Foto Gregory Batardon

Ida Anneli Kallanvaara i final i Prix de Lausanne

LAUSANNE, SCHWEIZ: Ida Anneli Kallanvaara, 18 år från Göteborg, tog sig i början av februari till final i Prix de Lausanne, tävlingen som i år anordnades för fyrtiförsta gången.

Få svenskar har under de år som tävlingen pågått tagit sig så långt som till final. Det är världens mest prestigefyllda tävling för unga dansare 15-19 år och en väg in i branschen eftersom tävlingen följs över hela världen.

Juryns ordförande, Frank Andersen, formulerade vid prisutdelningen de kriterier man bedömde efter: "Kropp, skönhet, teknik, beslutsamhet, passion, hjärna och hjärta. Allt detta i en och samma person. Men detta utgör också de verktyg som krävs av varje dansare för att göra dem fria – fria att dansa och fria att utvecklas till konstnärer.

Tävlingen fokuserar på ungdom. utveckling och talang, priserna är inte pengar utan stipendier till vidareutbildning.  Varje dansare möter juryn och får råd om sin karriär om deras skicklighet och karriär och hur vi anser de ska gå vidare. Och alla deltagare är på så sätt vinnare."

250 ungdomar ansökte i år varav 80 fick plats i semi-finalen. Efter en veckas visningar inför juryn där bland annat Johannes Öhman, chef för Kugliga Baletten i Stockholm satt, lyckades Ida ta en plats i finalen. Dit kom 20 dansare, 14 pojkar och 6 flickor varav Ida var Nordens enda kandidat och gjorde två framträdanden, ett i klassisk balett ur Giselle och Didy Veldmans solo ur Tender Hooks, ett modernt nummer som hon utförde med stor uttrycksfullhet.

Ida Anneli. Fotograf Kjetil Nybakken

Ida Anneli Kallanvaara. Fotograf Kjetil Nybakken

Artonåriga Ida kommer från Torslanda i Göteborg och har studerat och dansat sedan årskurs 4 vid Svenska Balettskolan i Göteborg.

Hösten 2010 antogs Ida via inträdesprov som 16-åring och enda svensk, till en av 6 platser bland 85 sökande till Bachelorutbildningen i klassisk balett vid Konsthögskolan i Oslo. Där ägnar hon över 25 timmar i veckan åt dans men även andra teoretiska kurser ingår.

Hon valde studier vid Konsthögskolan i Oslo för att kunna träna på heltid vilket inte var möjligt i Sverige. Det är en förutsättning för att kunna konkurrera om jobb med utländska dansare på lika villkor. 
Under hennes år på Konsthögskolan har hon nått stora framgångar och i november 2012 blev hon utvald av norska balettchefen Ingrid Lorentzen att få dansa en roll i Mesteraften med Nationalbaletten på Oslooperans stora scen.  Hon fick också hoppa in och dansa i Nötknäpparen strax före jul.

Ida förbereder sig för tävlingen. Foto Gregory Batardon

Ida förbereder sig för tävlingen. Foto Gregory Batardon

Ida berättar för Dansportalen:
"I år valde skolan att ge hela avgångsklassen, min klass, chansen att få söka till Lausanne. Det var självklart frivilligt men de rekommenderade det starkt.

Till en början var jag osäker eftersom jag visste att det var en del jobb. Jag sökte nämligen året innan och gick då inte vidare. Men efter att ha funderat lite tänkte jag, varför inte! Vi var ju flera i klassen som skulle söka denna gången och det kunde bli en kul och lärorik process.

Jag älskade att vara i Lausanne. det är en jättebra erfarenhet och en chans att möta andra unga danstalanger ifrån hela världen. Det var en jättetrevlig miljö bland dansare, lärare och domare. Jag blev väldigt glad och inspirerad. Alla respekterade varandra och det var ett rent och ärligt spel.

Koncentrationen var väldigt hög och det var en nervös och spännande vecka för  oss alla. Det jag gillar med Prix de Lausanne är att tävlingen sker under en hel vecka.

De bedömer dig som dansare i helhet, de sätter poäng i fyra olika kategorier, modern klass, modernt solo, klassisk klass och klassiskt solo.

I många andra tävlingar handlar det bara om just de få minuterna du är ute på scenen och det du gör där och då, medan här är det en sammanslagning av allt du presterat under veckan.

Att delta i Prix de Lausanne är något av det bästa jag varit med om. Du får chansen att synas av skolor, danskompanier och lärare från hela världen och du har chans att få både jobb och skolplats. Jag njöt av varje klass vi hade.

Jag fick massor av ny inspiration från mina medkandidater i tävlingen och om du bara vet var du har din koncentration, så är det en upplevelse för sig.

Det allra bästa var klasserna inför jury. Jag tyckte det var så spännande att få dansa tillsammans med så duktiga unga dansare. Jag fick massor av inspiration och när jag fick veta att jag kom till finalen var det ett av de bästa ögonblicken i mitt liv.

Jag blev helt chockad. Har nog aldrig varit så glad förr. Det var något jag drömt om och självklart hoppats på, men jag hade aldrig förväntat mig att det faktiskt skulle bli verklighet.

Ida Anneli. Fotograf Kjetil Nybakken

Ida Anneli Kallanvaara. Fotograf Kjetil Nybakken

Den klassiska variationen var nog det svåraste eftersom de har lutande scen i Lausanne. Vi fick coaching i sammanlagt tio minuter på den klassiska variationen på lutande scen eller i studio. Det var lite svårt att få vikten rätt så att man kunde avsluta ordentligt. Giselle-variationen gick inte riktigt som jag hoppats på varken i semi- eller i finalen. Då kom ju även nervositeten som tillägg till allt annat.

Lärarna i Lausanne var jätteduktiga. Väldigt trevliga. Coacherna hade vi bara fem minuter var åt gången så man hann bara igenom solot och få några få korrektioner innan man var tvungen att lämna scenen/golvet.

Det moderna numret hade jag valt själv. Tävlingsledningen hade valt ut fyra olika och efter att jag sett igenom alla visste jag precis vilket jag ville göra. Jag visade dem för lärarna och de höll med. Jag valde Didy feldmans solo för att jag tänkte att det skulle passa mig bra och även för att, enligt mig, var det det mest ”moderna” solot.

Det var otroligt kul att repetera in och arbeta med solot. Jag hade en jättebra lärare, Guro Nagelhus Schia, som jag tränade med flera gånger i veckan. Jag försökte hela tiden att pusha mig själv. Jag älskar solot och det känns som en befrielse att dansa det.

Det var verkligen jättetrevligt att träffa alla de andra deltagarna. Många pratade dock väldigt lite engelska, vilket gjorde det svårt att kommunicera. Men med lite hand-gester och leenden gick det fint. Jag fick många nya vänner och stämningen bland de tävlande var super.

Prix de Lausanne är verkligen en tävling jag rekommenderar till alla de som vill tävla. Det är en bra tävling och kan vara väldigt givande för dig som dansare. Ska du tävla ska du göra det för att du vill, det är då du får mest ut av det.

Det är inte nödvändigt att tävla i dans. Det beror mycket på hur du är som person. Jag kan tycka att dans egentligen är lite svårt att sätta poäng på eftersom det är så personligt för den som ser på.

Men det är absolut en superbra erfarenhet och jag ångrar absolut inte de gånger jag tävlat i dans – även då det inte alltid gått som jag velat. Det är ett sätt att lära sig att hantera press, nervositet med mera. Men som jag sagt så kan det vara väldigt olika från person till person.

Ida Anneli. Fotograf Kjetil Nybakken

Ida Anneli Kallanvaara. Fotograf Kjetil Nybakken

Jag planerar nog att åka och tävla i Stora Daldansen i år."

Varför valde du skolan i Oslo?
"Det kändes rätt för mig. Jag ville till något nytt. Nya människor, nya lärare, ny miljö – men inte alltför långt hemifrån. Man är bara cirka sex elever i klassen och det kände jag skulle var perfekt för mig.

Jag hade bara att välja mellan Oslo och Stockholm. Oslo låg närmare och som sagt så skulle vi bara vara sex personer i klassen."

Du går ut skolan i vår. Vad har du för planer efter det?
"Jag hoppas på enormt på en aspirant-plats i den norska Nasjonalballetten. Den har bra repertoar och det är en trevlig stämning bland de anställda.

Går det inte vägen som planerat, så åker jag nog till Houston i sommar. Där vill de antagligen ge mig en plats i ungdomskompaniet Houston Ballet II. Detta blev jag erbjuden redan i Lausanne."

RESULTAT
Prix de Lausanne 2013:

Femtonårige brasilianaren Adhonay Silva vann förstapriset. Foto Gregory Batardon vann

Femtonårige brasilianaren Adhonay Silva vann förstapriset. Foto Gregory Batardon

Pristagare
1 Adhonay Silva, Brasilien, Ballet Adriana Assaf, Sao Paulo
2 Li Wentao, Kina,  The Secondary Dance School Attached to Beijing Dance Academy
3 Masaya Yamamoto. Japan, Akiko Yokokura Ballet School, Nomi,
4 Leticia Domingues, Brasilien, Petite Danse School. Rio de Janeiro
5 Cesar Corrales, Kuba, Private lessons Taina Morales Nunez, Montreal
6 Joel Woellner, Australien,  Houston Ballet Academy, Texas USA
7 Francisco, Sebastiao, Portugal, Escola de Dança do Conservatório Nacional, Lissabon
8 Jiang Xianhao. Kina, The Secondary Dance School Attached to Beijing Dance Academy

Best Contemporary Dancer: Joel Woellner, Australien
Best Swiss Dancer: Miko Fogarty, Westlake School for the Performing Arts, Daly City, CA
Audience's Prize: Adhonay Silva, Brasilien

Jury Members:
Frank Andersen, ordförande, tidigare chef för den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Internationell pedagog och iscensättare
Nina Ananiashvili, chef för  Georgian National Ballet
. Tidigare Premiärdansare vid Bolsjojbaletten i Moskva
Nanette Glushak, Representant för the Balanchine Trust. Tidigare chef för 
Scottish Ballet aoch Ballet du Capitole, Internationell pedagog och iscensättare
Arlene Minkhorst, chef för Royal Winnipeg Ballet School, Kanada

Tamara Rojo, Konsnärlig ledare av English National Ballet. Tidigare premiärdansare vid Royal Ballet i London

Jean-François Boisnon, Balettmästare vid Ballett Zürich, Schweiz
Johannes Öhman, chef för Kungliga Baletten, Stockholm

Li Cunxin, Konsnärlig ledare av Queensland Ballet, Brisbane, Australien
Tetsuya Kumakawa, Premiärdansare & chef för K-Ballet Company, Tokyo, Japan
. Vinnare av Prix de Lausanne 1989

Tävlande från Norden:
Idun Baekken, Norge, Norges Statliga Balettskola, Oslo
Ida Anneli Kallanvaara, Sverige, Konsthögskolan i Oslo
Johanne Wien Pedersen, Norge, Norges Statliga Balettskola, Oslo
Filip Hansen, Norge, Norges Statliga Balettskola, Oslo

Anders Jörlén
med tack till Ida Anneli och Susanne Kallanvaara
17 februari 2013


 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil