Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Stephen Langridge i GöteborgsOperans foajé. Foto Joakim Hovrevik

Stephen Langridge i GöteborgsOperans foajé. Foto Joakim Hovrevik

Vill göra operakonsten tillgänglig för ny publik

GÖTEBORG: GöteborgsOperan startar säsongen med ett par nya namn i den konstnärliga ledningen. Den internationellt verksamme operaregissören Stephen Langridge blir konstnärlig ledare för sektionen opera och drama med kontrakt på fem år.

Han har också valt dirigenten Henrik Schaefer till Musical Director/musikchef, som skall fortsätta att utveckla orkesterns höga klass. Balettens verksamhet leds som tidigare av Adolphe Binder, som nu är inne på tredje året vid GöteborgsOperan.

Stephen Labgridge är engelsman och har mycket goda meriter. Han har arbetat på flera stora operahus runt om i världen såsom Teatro Nacional de Sao Carlos i Lissabon, Lyric Opera i Chicago, Volksoper i Wien, Greek National Opera i Aten och Tokyo Opera City. I Sverige har han redan tidigare regisserat på Kungliga Operan (Lohengrin), Malmö Opera (Salome) och Ystadsoperan (Cosu Fan Tutte).

Vid en presentation på GöteborgsOperan berättar Stephen Langridge för Dansportalen:

"Jag vill fortsätta den fantastiska bana som GöteborgsOperan har inlett med hög, internationell nivå på produktionerna – men också tillföra en hel del nytt. Mitt största fokus har alltid varit att skapa opera och musikteater på högsta möjliga konstnärliga nivå, utveckla nya verk med kompositörer och librettister och försöka hitta sätt som gör att folk kan och vill delta i det konstnärliga skapandet."

"Här i Göteborg ser jag möjlighet att göra allt detta på samma ställe. Jag vill även presentera verk från hela operahistorien – ungeför 400 år av högklassigt operaskapande."

"Vi vill riva de hinder som gör att opera kan uppfattas som otillgänglig, och skapa spännande opera och musikteater för alla som är intresserade. Vi ska nå ut till en ny publik. Jag vill samarbeta med grupper runt om i regionen och erbjuda människor i alla åldrar möjlighet att delta i kreativa projekt, som speglar och utforskar vår värld och uttrycker våra känslor och drömmar."

"Jag vill också arbeta för att integrera alla konstarterna hät i huset – och publiken! Bland annat har jag givande diskussioner med chefen för Danskompaniet, Adolphe Binder. Det är viktigt att finna sätt som gör att vi kan samarbeta på samma villkor, som likvärdiga konstarter.."

Henrik Schaefer. Foto Marco Borggreve

Henrik Schaefer. Foto Marco Borggreve

Henrik Schaefer
Henrik Schaefer kommer från Tyskland. Han dirigerade Berlinfilharmonikerna redan som 22-åring och har gästat ett flertal stora orkestrar världen runt. Bland annat har han lett Gewandhaus Orchester i Stravinskijs Våroffer med Leipzigbaletten.

Schaefer har gästat de nordiska länderna många gånger, i Sverige bland annat NorrlandsOperan samt Norrköpings, Gävles och Helsingborgs symfoniorkestrar.  Sedan 1998 har han varit chefsdirigent vid Värmlandsoperan i Karlstad.

"Henrik Schafer har också goda kontakter med de stora orkestrarna i Europa och därigenom möjlighet att locka hit förnämliga nusiker utifrån för medverkan här i Göteborg" säger Stephen Langridge.

Ur Untitled Black. Foto Tilo Stengel

Ur Untitled Black. Foto Tilo Stengel

Dansprogrammet 2013-14 har temat mind and spirit
Först ut är världspremiären för Out of Mind (7 föreställningar 11/10–17/11). Föreställningen omfattar två verk– ännu utan titlar – av amerikanen Richard Segal respektive japanen Hiruaki Umeda

Segals verk framförs tiil nyskriven musik av Lorenzo Bianchi Hoesch och scenografi av Didier Fausting. Han låter dansen möta andra konstformer: design, bildkonst, arkitektur, litteratur . . .

Ett verk som stimulerar tanke och själ och involverar publiken.

Hiruaki Umeda har skapat allting själv: koreografi, scenografi, kostym, ljus och ljud! Vid sidan av koreografi arbetar han även med fotografi och videokonst. Hans verk är mycket visuella, minimalistiska, radikala – subtila och samtidigt våldsamma.

Under vintern återkommer även publik- och kritikersuccén Hemland (6/12 – 19 /1) med Mama I'm Coming Home av Guy Weizman och Ron Haver, musik av David Dramm. Andra delen utgörs av Untitled Black av israeliska Sharon Eyal och Gai Behar. Musiken skapas av D.J. Ori Lichtik.

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto Koen Broos

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto Koen Broos

Den 8 mars är det åter världspremiär på ett program med samlingsnamnet Spirit av Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigawara. Den förstnämde gör tillsammans med dramaturgen Karthika Nair ett nytt verk, Noetic, till musik av Szymon Brzoska. Sidi Larbi har under många år medverkat i den belgiska gruppen C de la B.

Teshigawaras Metamorphosis görs till musik av Tim Wright, Francis Poulenc och Maurice Durufle. Teshugawara har mottagit de främsta utmärkelser både i hemlandet och i övriga världen,  Hans verk är japanskt minimalistiska, allt han skapar är utsökt vackert och avskalat. (Programmet spelas till och med 12 april.)

Northern (De)Lights med premiär 25 april är en serie miniatyrkoreografier skapade av några av norra Europas mest framstående koreografer. Norskan Ingun Bjørnsgard utforskar gärna nordiska myter och mänskliga drifter i närkamp mellan det förflutna och vår urbana samtid.

Felix Landerer kommer från Tyskland och hans verk innehåller humor, skönhet och uppfinningsrikedom. Charlotta Öfverholm från Sverige skapar fysisk dansteater med djup, ironi, brutalitet, humor och en stor portion energi.

Utöver dessa tillkommer två koreografier av Pedro Goucha Gomes från Portugal samt Peter Svenzon från Göteborg.

Mer dans
Utöver vad vi rapporterade redan i våras får publiken också möta konstnärerna bakom dansverken i publika presentationer inför varje premiär. Man får också möjlighet att själv röra på benen vid After Dance Parties i operans foajé efter danspremiärerna – med fri entré. Livemusik, DJ:s, mat och dryck kommer att finnas.

Ur Fernando Duartes Svansjön, akt II. Foto CNB

Ur Fernando Duartes Svansjön, akt II. Foto CNB

Klassisk balett avslutar
Vårsäsongen avslutas med Svansjön (4 föreställningar 4 –7/6) i ett gästspel från Portugals nationalbalett – Compania Nacinoal de Bailado. Det är en föreställning i klassisk stil i en version av Fernando Duarte, förste solist och balettmästare vid kompaniet.

Nyanställningar vid GöteborgsOperans Danskompani hösten 2013
Dansare:
Nigel Campbell, från New York. Utbildad vid The Juillard School i New York och har tidigare arbetat med Donlon Dance Company, Ballet des Saarlandisches Staatstheater och Luna Negra Dance Theater.
Martyn Garside, från Storbritannien
Mai Lisa Guinoo, från Norge
Maxime Lachaume, från Frankrike. Utbildad i Lyon, Frankrike. Han har hunnit dansat i fem olika kompanier i Europa och kommer senast från Scapino Ballet i Rotterdam där han har varit dansare sedan 2009.
Pascal Marty, från Frankrike  
Jan Spoták, från Slovakien. Utbildad vid Academy of Music and Dramatic Arts i Bratislava och har tidigare bland annat arbetat med danskompanierna Slovak Dance Theatre, Norrdans och Dansk Danseteater.
Isaac Spencer, USA

Repetitionsledare:
Pascale Mosselman, från Frankrike. Han har dansat i Ballet Theatre Francais de Nancy, Nederlands Dans Theater I, har varit repetitionsledare vid Ballet Gulbenkian och Europa Danse, danslärare på Esola Superior de dança and national conservatory i Lisabon.

Tyvärr innehåller teaterns generalprogram inte namnen på dansarna i Göteborgsoperans danskompani. De presenteras endast i form av ett gruppfoto. Sångsolister och kör presenteras däremot med både namn och porträttfoto.

För att få veta mer om de 39 dansarna måste man gå till GöteborgsOperans hemsida där det finns bilder och kort presentation av dem. Dessutom sju mer utförliga dansarporträtt med intervjuer.

Anders Jörlém
2 sept 2013


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil