Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Stephen Langridge i GöteborgsOperans foajé. Foto Joakim Hovrevik

Stephen Langridge i GöteborgsOperans foajé. Foto Joakim Hovrevik

Vill göra operakonsten tillgänglig för ny publik

GÖTEBORG: GöteborgsOperan startar säsongen med ett par nya namn i den konstnärliga ledningen. Den internationellt verksamme operaregissören Stephen Langridge blir konstnärlig ledare för sektionen opera och drama med kontrakt på fem år.

Han har också valt dirigenten Henrik Schaefer till Musical Director/musikchef, som skall fortsätta att utveckla orkesterns höga klass. Balettens verksamhet leds som tidigare av Adolphe Binder, som nu är inne på tredje året vid GöteborgsOperan.

Stephen Labgridge är engelsman och har mycket goda meriter. Han har arbetat på flera stora operahus runt om i världen såsom Teatro Nacional de Sao Carlos i Lissabon, Lyric Opera i Chicago, Volksoper i Wien, Greek National Opera i Aten och Tokyo Opera City. I Sverige har han redan tidigare regisserat på Kungliga Operan (Lohengrin), Malmö Opera (Salome) och Ystadsoperan (Cosu Fan Tutte).

Vid en presentation på GöteborgsOperan berättar Stephen Langridge för Dansportalen:

"Jag vill fortsätta den fantastiska bana som GöteborgsOperan har inlett med hög, internationell nivå på produktionerna – men också tillföra en hel del nytt. Mitt största fokus har alltid varit att skapa opera och musikteater på högsta möjliga konstnärliga nivå, utveckla nya verk med kompositörer och librettister och försöka hitta sätt som gör att folk kan och vill delta i det konstnärliga skapandet."

"Här i Göteborg ser jag möjlighet att göra allt detta på samma ställe. Jag vill även presentera verk från hela operahistorien – ungeför 400 år av högklassigt operaskapande."

"Vi vill riva de hinder som gör att opera kan uppfattas som otillgänglig, och skapa spännande opera och musikteater för alla som är intresserade. Vi ska nå ut till en ny publik. Jag vill samarbeta med grupper runt om i regionen och erbjuda människor i alla åldrar möjlighet att delta i kreativa projekt, som speglar och utforskar vår värld och uttrycker våra känslor och drömmar."

"Jag vill också arbeta för att integrera alla konstarterna hät i huset – och publiken! Bland annat har jag givande diskussioner med chefen för Danskompaniet, Adolphe Binder. Det är viktigt att finna sätt som gör att vi kan samarbeta på samma villkor, som likvärdiga konstarter.."

Henrik Schaefer. Foto Marco Borggreve

Henrik Schaefer. Foto Marco Borggreve

Henrik Schaefer
Henrik Schaefer kommer från Tyskland. Han dirigerade Berlinfilharmonikerna redan som 22-åring och har gästat ett flertal stora orkestrar världen runt. Bland annat har han lett Gewandhaus Orchester i Stravinskijs Våroffer med Leipzigbaletten.

Schaefer har gästat de nordiska länderna många gånger, i Sverige bland annat NorrlandsOperan samt Norrköpings, Gävles och Helsingborgs symfoniorkestrar.  Sedan 1998 har han varit chefsdirigent vid Värmlandsoperan i Karlstad.

"Henrik Schafer har också goda kontakter med de stora orkestrarna i Europa och därigenom möjlighet att locka hit förnämliga nusiker utifrån för medverkan här i Göteborg" säger Stephen Langridge.

Ur Untitled Black. Foto Tilo Stengel

Ur Untitled Black. Foto Tilo Stengel

Dansprogrammet 2013-14 har temat mind and spirit
Först ut är världspremiären för Out of Mind (7 föreställningar 11/10–17/11). Föreställningen omfattar två verk– ännu utan titlar – av amerikanen Richard Segal respektive japanen Hiruaki Umeda

Segals verk framförs tiil nyskriven musik av Lorenzo Bianchi Hoesch och scenografi av Didier Fausting. Han låter dansen möta andra konstformer: design, bildkonst, arkitektur, litteratur . . .

Ett verk som stimulerar tanke och själ och involverar publiken.

Hiruaki Umeda har skapat allting själv: koreografi, scenografi, kostym, ljus och ljud! Vid sidan av koreografi arbetar han även med fotografi och videokonst. Hans verk är mycket visuella, minimalistiska, radikala – subtila och samtidigt våldsamma.

Under vintern återkommer även publik- och kritikersuccén Hemland (6/12 – 19 /1) med Mama I'm Coming Home av Guy Weizman och Ron Haver, musik av David Dramm. Andra delen utgörs av Untitled Black av israeliska Sharon Eyal och Gai Behar. Musiken skapas av D.J. Ori Lichtik.

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto Koen Broos

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto Koen Broos

Den 8 mars är det åter världspremiär på ett program med samlingsnamnet Spirit av Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigawara. Den förstnämde gör tillsammans med dramaturgen Karthika Nair ett nytt verk, Noetic, till musik av Szymon Brzoska. Sidi Larbi har under många år medverkat i den belgiska gruppen C de la B.

Teshigawaras Metamorphosis görs till musik av Tim Wright, Francis Poulenc och Maurice Durufle. Teshugawara har mottagit de främsta utmärkelser både i hemlandet och i övriga världen,  Hans verk är japanskt minimalistiska, allt han skapar är utsökt vackert och avskalat. (Programmet spelas till och med 12 april.)

Northern (De)Lights med premiär 25 april är en serie miniatyrkoreografier skapade av några av norra Europas mest framstående koreografer. Norskan Ingun Bjørnsgard utforskar gärna nordiska myter och mänskliga drifter i närkamp mellan det förflutna och vår urbana samtid.

Felix Landerer kommer från Tyskland och hans verk innehåller humor, skönhet och uppfinningsrikedom. Charlotta Öfverholm från Sverige skapar fysisk dansteater med djup, ironi, brutalitet, humor och en stor portion energi.

Utöver dessa tillkommer två koreografier av Pedro Goucha Gomes från Portugal samt Peter Svenzon från Göteborg.

Mer dans
Utöver vad vi rapporterade redan i våras får publiken också möta konstnärerna bakom dansverken i publika presentationer inför varje premiär. Man får också möjlighet att själv röra på benen vid After Dance Parties i operans foajé efter danspremiärerna – med fri entré. Livemusik, DJ:s, mat och dryck kommer att finnas.

Ur Fernando Duartes Svansjön, akt II. Foto CNB

Ur Fernando Duartes Svansjön, akt II. Foto CNB

Klassisk balett avslutar
Vårsäsongen avslutas med Svansjön (4 föreställningar 4 –7/6) i ett gästspel från Portugals nationalbalett – Compania Nacinoal de Bailado. Det är en föreställning i klassisk stil i en version av Fernando Duarte, förste solist och balettmästare vid kompaniet.

Nyanställningar vid GöteborgsOperans Danskompani hösten 2013
Dansare:
Nigel Campbell, från New York. Utbildad vid The Juillard School i New York och har tidigare arbetat med Donlon Dance Company, Ballet des Saarlandisches Staatstheater och Luna Negra Dance Theater.
Martyn Garside, från Storbritannien
Mai Lisa Guinoo, från Norge
Maxime Lachaume, från Frankrike. Utbildad i Lyon, Frankrike. Han har hunnit dansat i fem olika kompanier i Europa och kommer senast från Scapino Ballet i Rotterdam där han har varit dansare sedan 2009.
Pascal Marty, från Frankrike  
Jan Spoták, från Slovakien. Utbildad vid Academy of Music and Dramatic Arts i Bratislava och har tidigare bland annat arbetat med danskompanierna Slovak Dance Theatre, Norrdans och Dansk Danseteater.
Isaac Spencer, USA

Repetitionsledare:
Pascale Mosselman, från Frankrike. Han har dansat i Ballet Theatre Francais de Nancy, Nederlands Dans Theater I, har varit repetitionsledare vid Ballet Gulbenkian och Europa Danse, danslärare på Esola Superior de dança and national conservatory i Lisabon.

Tyvärr innehåller teaterns generalprogram inte namnen på dansarna i Göteborgsoperans danskompani. De presenteras endast i form av ett gruppfoto. Sångsolister och kör presenteras däremot med både namn och porträttfoto.

För att få veta mer om de 39 dansarna måste man gå till GöteborgsOperans hemsida där det finns bilder och kort presentation av dem. Dessutom sju mer utförliga dansarporträtt med intervjuer.

Anders Jörlém
2 sept 2013


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil