Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Stephen Langridge i GöteborgsOperans foajé. Foto Joakim Hovrevik

Stephen Langridge i GöteborgsOperans foajé. Foto Joakim Hovrevik

Vill göra operakonsten tillgänglig för ny publik

GÖTEBORG: GöteborgsOperan startar säsongen med ett par nya namn i den konstnärliga ledningen. Den internationellt verksamme operaregissören Stephen Langridge blir konstnärlig ledare för sektionen opera och drama med kontrakt på fem år.

Han har också valt dirigenten Henrik Schaefer till Musical Director/musikchef, som skall fortsätta att utveckla orkesterns höga klass. Balettens verksamhet leds som tidigare av Adolphe Binder, som nu är inne på tredje året vid GöteborgsOperan.

Stephen Labgridge är engelsman och har mycket goda meriter. Han har arbetat på flera stora operahus runt om i världen såsom Teatro Nacional de Sao Carlos i Lissabon, Lyric Opera i Chicago, Volksoper i Wien, Greek National Opera i Aten och Tokyo Opera City. I Sverige har han redan tidigare regisserat på Kungliga Operan (Lohengrin), Malmö Opera (Salome) och Ystadsoperan (Cosu Fan Tutte).

Vid en presentation på GöteborgsOperan berättar Stephen Langridge för Dansportalen:

"Jag vill fortsätta den fantastiska bana som GöteborgsOperan har inlett med hög, internationell nivå på produktionerna – men också tillföra en hel del nytt. Mitt största fokus har alltid varit att skapa opera och musikteater på högsta möjliga konstnärliga nivå, utveckla nya verk med kompositörer och librettister och försöka hitta sätt som gör att folk kan och vill delta i det konstnärliga skapandet."

"Här i Göteborg ser jag möjlighet att göra allt detta på samma ställe. Jag vill även presentera verk från hela operahistorien – ungeför 400 år av högklassigt operaskapande."

"Vi vill riva de hinder som gör att opera kan uppfattas som otillgänglig, och skapa spännande opera och musikteater för alla som är intresserade. Vi ska nå ut till en ny publik. Jag vill samarbeta med grupper runt om i regionen och erbjuda människor i alla åldrar möjlighet att delta i kreativa projekt, som speglar och utforskar vår värld och uttrycker våra känslor och drömmar."

"Jag vill också arbeta för att integrera alla konstarterna hät i huset – och publiken! Bland annat har jag givande diskussioner med chefen för Danskompaniet, Adolphe Binder. Det är viktigt att finna sätt som gör att vi kan samarbeta på samma villkor, som likvärdiga konstarter.."

Henrik Schaefer. Foto Marco Borggreve

Henrik Schaefer. Foto Marco Borggreve

Henrik Schaefer
Henrik Schaefer kommer från Tyskland. Han dirigerade Berlinfilharmonikerna redan som 22-åring och har gästat ett flertal stora orkestrar världen runt. Bland annat har han lett Gewandhaus Orchester i Stravinskijs Våroffer med Leipzigbaletten.

Schaefer har gästat de nordiska länderna många gånger, i Sverige bland annat NorrlandsOperan samt Norrköpings, Gävles och Helsingborgs symfoniorkestrar.  Sedan 1998 har han varit chefsdirigent vid Värmlandsoperan i Karlstad.

"Henrik Schafer har också goda kontakter med de stora orkestrarna i Europa och därigenom möjlighet att locka hit förnämliga nusiker utifrån för medverkan här i Göteborg" säger Stephen Langridge.

Ur Untitled Black. Foto Tilo Stengel

Ur Untitled Black. Foto Tilo Stengel

Dansprogrammet 2013-14 har temat mind and spirit
Först ut är världspremiären för Out of Mind (7 föreställningar 11/10–17/11). Föreställningen omfattar två verk– ännu utan titlar – av amerikanen Richard Segal respektive japanen Hiruaki Umeda

Segals verk framförs tiil nyskriven musik av Lorenzo Bianchi Hoesch och scenografi av Didier Fausting. Han låter dansen möta andra konstformer: design, bildkonst, arkitektur, litteratur . . .

Ett verk som stimulerar tanke och själ och involverar publiken.

Hiruaki Umeda har skapat allting själv: koreografi, scenografi, kostym, ljus och ljud! Vid sidan av koreografi arbetar han även med fotografi och videokonst. Hans verk är mycket visuella, minimalistiska, radikala – subtila och samtidigt våldsamma.

Under vintern återkommer även publik- och kritikersuccén Hemland (6/12 – 19 /1) med Mama I'm Coming Home av Guy Weizman och Ron Haver, musik av David Dramm. Andra delen utgörs av Untitled Black av israeliska Sharon Eyal och Gai Behar. Musiken skapas av D.J. Ori Lichtik.

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto Koen Broos

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto Koen Broos

Den 8 mars är det åter världspremiär på ett program med samlingsnamnet Spirit av Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigawara. Den förstnämde gör tillsammans med dramaturgen Karthika Nair ett nytt verk, Noetic, till musik av Szymon Brzoska. Sidi Larbi har under många år medverkat i den belgiska gruppen C de la B.

Teshigawaras Metamorphosis görs till musik av Tim Wright, Francis Poulenc och Maurice Durufle. Teshugawara har mottagit de främsta utmärkelser både i hemlandet och i övriga världen,  Hans verk är japanskt minimalistiska, allt han skapar är utsökt vackert och avskalat. (Programmet spelas till och med 12 april.)

Northern (De)Lights med premiär 25 april är en serie miniatyrkoreografier skapade av några av norra Europas mest framstående koreografer. Norskan Ingun Bjørnsgard utforskar gärna nordiska myter och mänskliga drifter i närkamp mellan det förflutna och vår urbana samtid.

Felix Landerer kommer från Tyskland och hans verk innehåller humor, skönhet och uppfinningsrikedom. Charlotta Öfverholm från Sverige skapar fysisk dansteater med djup, ironi, brutalitet, humor och en stor portion energi.

Utöver dessa tillkommer två koreografier av Pedro Goucha Gomes från Portugal samt Peter Svenzon från Göteborg.

Mer dans
Utöver vad vi rapporterade redan i våras får publiken också möta konstnärerna bakom dansverken i publika presentationer inför varje premiär. Man får också möjlighet att själv röra på benen vid After Dance Parties i operans foajé efter danspremiärerna – med fri entré. Livemusik, DJ:s, mat och dryck kommer att finnas.

Ur Fernando Duartes Svansjön, akt II. Foto CNB

Ur Fernando Duartes Svansjön, akt II. Foto CNB

Klassisk balett avslutar
Vårsäsongen avslutas med Svansjön (4 föreställningar 4 –7/6) i ett gästspel från Portugals nationalbalett – Compania Nacinoal de Bailado. Det är en föreställning i klassisk stil i en version av Fernando Duarte, förste solist och balettmästare vid kompaniet.

Nyanställningar vid GöteborgsOperans Danskompani hösten 2013
Dansare:
Nigel Campbell, från New York. Utbildad vid The Juillard School i New York och har tidigare arbetat med Donlon Dance Company, Ballet des Saarlandisches Staatstheater och Luna Negra Dance Theater.
Martyn Garside, från Storbritannien
Mai Lisa Guinoo, från Norge
Maxime Lachaume, från Frankrike. Utbildad i Lyon, Frankrike. Han har hunnit dansat i fem olika kompanier i Europa och kommer senast från Scapino Ballet i Rotterdam där han har varit dansare sedan 2009.
Pascal Marty, från Frankrike  
Jan Spoták, från Slovakien. Utbildad vid Academy of Music and Dramatic Arts i Bratislava och har tidigare bland annat arbetat med danskompanierna Slovak Dance Theatre, Norrdans och Dansk Danseteater.
Isaac Spencer, USA

Repetitionsledare:
Pascale Mosselman, från Frankrike. Han har dansat i Ballet Theatre Francais de Nancy, Nederlands Dans Theater I, har varit repetitionsledare vid Ballet Gulbenkian och Europa Danse, danslärare på Esola Superior de dança and national conservatory i Lisabon.

Tyvärr innehåller teaterns generalprogram inte namnen på dansarna i Göteborgsoperans danskompani. De presenteras endast i form av ett gruppfoto. Sångsolister och kör presenteras däremot med både namn och porträttfoto.

För att få veta mer om de 39 dansarna måste man gå till GöteborgsOperans hemsida där det finns bilder och kort presentation av dem. Dessutom sju mer utförliga dansarporträtt med intervjuer.

Anders Jörlém
2 sept 2013


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil