Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Elsa Marianne von Rosen. Foto Enar Merkel Rydberg

Elsa Marianne von Rosen. Foto Enar Merkel Rydberg

Vi minns Elsa Marianne von Rosen

KÖPENHAMN: En av 1900-talets främsta svenska ballerinor har gått bort. Elsa Marianne von Rosen föddes 1924 som dotter till greve Reinhold von Rosen och tillbringade sina första år på Tessinslottet Åkerö i Sörmland. Nio år gammal flyttade hon till sin farmor Elsa i Stockholm för att gå i skola där.

I Stockholm upptäckte hon vid ett besök på Kungliga Operan, där hon såg Lille Petters resa till månen. En klasskamrat tog henne med till Vera Alexandrovas balettskola, där hon tog sina första klassiska danssteg. Väl hemma startade hon en egen skola där hon undervisade sina klasskamrater med egna påhittade steg.

Senare blev det mer regelbunden balettundervisning för Otto Thoresen som var premiärdansare på Operan och privat drev en egen balettskola. Elsa Marianne var mycket dansbegåvad och fick redan som elev uppträda vid olika dansuppvisningar och välgörenhetsevenemang. Sin första egna balettafton med flera verk i egen koreografi gav hon 1941 på Stockholms Konserthus.

1943 fick hon en inbjudan att dansa på varietén National Scala i Köpenhamn, något som fick stor betydelse för hennes utveckling som dansös. Hon fick tillfälle att ta lektioner för pedagoger som Birger Bartholin och Harald Lander och därmed kom hon i kontakt med den professionella dansvärlden. Hon blev också antagen som gästelev vid Den Kongelige Teaters balettskola.

Vid återkomsten till Stockholm erbjöds hon ställningen som premiärdansös vid Oscarsteatern, som förutom operetter även började ge särskilda balettaftnar i koreografi av George Gé och Albert Kozlovsky. Under en turné till bland annat Spanien och London dansade hon med Colonel de Basil's Original Ballet Russe.

Elsa Marianne von Rosen som Julie 1950. Foto Enar Merkel Rydberg

Elsa Marianne von Rosen som Julie 1950. Foto Enar Merkel Rydberg

Det stora genombrottet kom i och med Birgit Cullbergs Fröken Julie som hade premiär med Riksteatern i Västerås 1950, turnerade i Sverige och även besökte London.

Inbjudan kom så från Kungliga Operan att ge baletten där, vilket ledde till att hon utnämndes till premiärdansös vid Operabaletten 1951. Birgit Cullberg blev samtidigt anställd som koreograf på Operan.

Elsa Marianne blev snart mycket uppskattad och populär och firade triumfer i baletter som Törnrosa och Giselle, ofta med Björn Holmgren som partner – de hade dansat tillsammans redan på hennes egna dansaftnar.

Vid ett av de första besöken i Köpenhamn hade hon redan vid nitton års ålder träffat en ung akademiker som skulle bli hennes följeslagare genom livet. Han hette Allan Fridericia (1921-1991) och 1950 följde giftermålet. Fridericia blev med tiden erkänd som teaterchef, scenograf, ballethistoriker och kritiker.

Genom samarbete med Svenska Riksteatern fick Elsa Marianne chansen 1960 att tillsammans med Allan Fridericia starta ett eget danskompani, Skandinaviska Baletten, som turnerade i Skandinavien och övriga Europa under ett tiotal år.

Ett balettkompani kostar pengar och Skandinaviska baletten lades ner. Elsa Marianne blev då balettchef, först för Baletten vid Stora Teatern i Göteborg 1970 till 1976, sedan vid Malmö Stadsteater 1980 till 1987.

Under hela sitt dansarliv skapade Elsa Marianne koreografi. Ett par av hennes tidigaste verk redan som trettonåring var  Fråga utan svar till preludier av Chopin och Våren till musik av Mendelsohn på Alexandrovas elevuppvisning och hon gjorde många dansnummer både till sina egna dansaftnar och för sina kamrater på Oscartsteatern.

Som professionell koreograf arbetade hon för såväl Den Kongelige Ballet som Skandinaviska Baletten och i Göteborg och Malmö samt på Drottningholms slottsteater. Hon gjorde flera verk för television och medverkade som dansare i ett tiotal filmer.

Bland hennes verk kan nämnas Prometeus (Beethoven), Jungfrukällan (Alfvén), Don Juan (Gluck), Jenny von Westphalen (N V Bentzon), Irene Holm (Lumbye), Johannesnatten (de Frumerie) och Tavlor på en utställning (Musorgskij). Hon iscensatte även klassiker som Törnrosa, Svansjön och Romeo och Julia.

I Danmark hade hon tidigt kommit i kontakt med den legendariske koreografen August Bournonvilles arbeten. Hon arbetade mycket med den gamla Bournonvilledansösen Ellen Price och blev själv en erkänd Bournonvillekännare. Hon iscensatte bland andra hans Festen i Albano, Sylfiden och Napoli.

1989 rekonstruerade hon på Den Kongelige Teater hans sedan 1905 ej framförda Thrymskviden, baserad på nordisk mytologi. Elsa Marianne von Rosen satte även upp Bournonvilles baletter i Leningrad, London. Monte Carlo, Santiago i Chile och Washington.

Elsa Marianne von Rosens sista offentliga framträdande blev 2012 i den vackra och gripande filmen Ballerina av Maja Friis. Filmen har visats av Svensk Television.

Litteratur:
Elsa Marianne von Rosen: Inte bara en dans på rosor (2000)
Margareta Sjögren: Biljett till balett (1957)
Allan Fridericia: Elsa Marianne von Rosen (1953)

Elsa Marianne von Rosens och Allan Fridericias boksamling har förvärvats av 3:e Våningens arkiv och forskningsbibliotek i Göteborg. Den omfattar 900 volymer om dans. Litterära verk från 1600-talet fram till nu.

Anders Jörlén
10 sep 2014


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil