Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Drottning Kristina dansar med Ebba Sparre på slottet. Foto Martin Sundström

Drottning Kristina dansar med Ebba Sparre på slottet. Foto Martin Sundström

Hundra år sedan helvetet bröt loss

UPPSALA, STOCKHOLM, MOSKVA: Danslivet framstår som alldeles särskilt rikt och omväxlande i Sverige denna höst. I Uppsala minns man Första världskriget, i Stockholm Drottning Kristina och i Moskva en koreografs genombrott, här visat på bio.

Jag måste erkänna att jag tyckte att Joseph Sturdys senaste initiativ lät som ett högriskprojekt: ett dansverk med unga medverkande till hundraårsminnet av Första världskrigets utbrott. När jag fick se Ingenmansland på Gottsunda Dans & Teater i Uppsala insåg jag att jag bedragit mig gruvligt.

Under säsongen skapar också tre av våra yngre koreografstjärnor, Pontus Lidberg, Johan Inger och Alexander Ekman, nya stora verk på Kungliga Operan. Aktiviteten är stor även på andra scener.

Här följer några nedslag från en sen oktobervecka. Ännu mycket mer är att vänta.


Numera kan man sitta på sin lokala biograf och ta del av dans, opera och teater samtidigt som kulturen skapas i världens metropoler: Vad som för några år sedan framstod som en avlägsen önskedröm har nu blivit en självklarhet.

23 oktober i år gavs på Bolsjojteatern i Moskva nypremiären av en balett som i Ryssland kommit att framstå som något av en modern klassiker: En kärlekslegend av Jurij Grigorovitj (urpremiär 1961). Redan 26 oktober kunde en internationell publik på biograf följa en direktutsändning från Bolsjoj – i Sverige tack vare Folkets Hus och Parker.

Härliga dansare, förstås, men baletten har knappast åldrats med behag. Framför allt framstod för mig stora svagheter i berättandet. Librettot ställer också väldiga krav på en koreograf – exempel: Drottningen låter det älskande paret vara tillsammans bara om mannen lyckas gräva sig igenom ett berg som blockerar vägen till en vattenkälla.

Ur Before I Chage My Mind av Helena Franzén. Foto Håkan Jelk

Ur Before I Chage My Mind av Helena Franzén. Foto Håkan Jelk

Förtätning och målmedvetenhet
Helena Franzéns To Make This Up, med Katarina Eriksson och Elizaveta Penkova på Turteatern i Kärrtorp för ett drygt år sedan, var för mig ett litet mästerverk av koncentrerad koreografi.

Dansplatsen var en liten kvadrat, publiken satt unikt nära på alla fyra sidor. Dramaturgin var i mina ögon fulländad. I en generös väv avlöste olika teman varandra, bland dem en sorts baklängesspiral som vecklade ut sig som en blomknopp. De förträffliga dansarna rörde sig ofta i hög fart på halvtå i snäva cirklar. Fascinerande. 

I maj i år tilldelades Helena Franzén 500 000 kronor i form av dansstipendiet från Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Motiveringen löd så här:

"En koreograf vars konstnärskap framstod som stringent och moget redan i början.  Hon har sedan kompromisslöst och konsekvent undersökt dansens oändliga rörelsemöjligheter i tätt samarbete med musiken. Hon är en danskonstnär som genom sin egen extrema fysiska kontroll, tillsammans med sina dansare skapar den artikulerade kroppens poesi."

Dansportalen gratulerar helhjärtat.

I sitt nya verk, Before I Change My Mind, på Dansens Hus, har Helena Franzén höjt ambitionerna avsevärt. På programbladet inleds ett avancerat resonemang om bland annat andningens betydelse för det koreografiska innehållet med dessa ord: "Ett vacklande tillstånd. Ögonblicket när man fortfarande kan välja många vägar. Innan man måste fatta det slutgiltiga beslutet."

Här har Helena Franzén arbetat tillsammans med dansarna Daniela Bendini, Katarina Eriksson, Annika Hyvärinen och Åsa Lundvik-Gustafson, dessutom med musikaliske medarbetaren sedan många år Jukka Rintamäki. Anton Svanberg medverkade med levande andningsmusik, på tuba.

I detta verk var allting större än i To Make This Up: Större scen, fler medarbetare, högre syften. I mina ögon nådde resultatet denna gång inte samma grad av koncentration som tidigare. Å andra sidan verkar de nya ambitionerna kunna leda vidare till ny fördjupning i många nya verk.

Laura Lamy och Tristan Robillard i Joseph Sturdys Ingenmansland. Foto Mark Harris/Frozen Time

Laura Lamy och Tristan Robillard i Joseph Sturdys Ingenmansland. Foto Mark Harris/Frozen Time

Hundra år sedan helvetet bröt ut
Jag måste erkänna att jag tyckte att Joseph Sturdys senaste initiativ lät som ett högriskprojekt: ett dansverk med unga medverkande till hundraårsminnet av Första världskrigets utbrott. När jag fick se Ingenmansland på Gottsunda Dans & Teater i Uppsala insåg jag att jag bedragit mig gruvligt.

De unga dansarna, därav sex praktikanter från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, framträdde med ett engagemang som fullfjädrade artisters. Och helheten var beundransvärd.

Inledningen var ytterligt effektiv. Skådespelaren Richard Asker (majestätisk i sin roll) läste, till medryckande, hurtig marschmusik, kalla fakta om kriget: Döda (över åtta miljoner), skadade (över 21 miljoner), fångar och saknade (över sju miljoner) – sammanlagt över 37 miljoner,av mer än 65 miljoner mobiliserade. Där gavs anslaget: käckt och tragiskt på samma gång.

Det storartade med Ingenmansland är att Joseph Sturdy föreställningen igenom, mellan marscherandet och dödandet, lyckas bevara en anda av hopp, samarbete och försoning – och till och med ett par stråk av svartaste humor.

Oumbärliga därvid är några engelska texter från tiden. De flesta framfördes på engelska av Richard Asker. En patriotisk dikt var ett undantag. Två unga damer skanderade den med en frenesi så det skar i åskådaren. Texterna fanns översatta i programbladet – utmärkt!

I en muntlig inledning före föreställningen påmindes om det spontana firande som vid ett tillfälle avbröt krigets vansinne. Mellan skyttegravarna möttes soldater från olika sidor på julaftonen 1914, utbytte små presenter och begravde sina döda.

Befälhavare på båda sidor blev ursinniga över tilltaget och förbjöd upprepningar, vid vite av dödsstraff.

När detta skrivs verkar det som om denna timslånga föreställning har spelats slut efter en mindre turné. Det vore sorgligt, både för de förnämliga unga artisternas skull, och koreografens och verkets – och för åskådares. Detta var nämligen ett verk som kunde göra åskådaren till pacifist, om än bara tillfälligt. Men man måste försöka, även om det ibland är svårt, eller till och med omöjligt.

Modeflugor?
För en tid sedan verkade det ha gått troll i scendansen – svarta troll. Svart scenografi, svarta kostymer, bristfällig (om än inte svart) belysning. Tack och lov verkar denna modefluga ha tröttnat.

I stället har det dykt upp en motsats: åskådaren bländas med starkt ljus i ögonen. Jag undrar hur ofta det finns någon tanke/avsikt/konstnärlig mening därbakom. Jag kan bara konstatera en sak: Mina ögon har svårt att tåla detta. Får jag starkt ljus i ögonen ser jag ingenting. Det finns tillfällen när jag undrat om det är detta som är meningen.

Den sexåriga Kristinas trontillträde firas med dans. Foto Martin Sundström

Den sexåriga Kristinas trontillträde firas med dans. Foto Martin Sundström

EU-stöd till dans på slottet
Säsongens sista verk i serien Musik på Slottet 2014 blev Drottning Kristina, En dansföreställning framför silvertronen. Framförandet i Rikssalen på Stockholms slott bevistades av kungaparet. Stöd till produktionen hade utgått från Europakommissionen. Flera inledande tal hölls, bland andra ett av Silvana Verdiani från EU-komissionen.

Dansskolan Base 23 under ledning av Anneli Alhanko och Eva Johnson stod för föreställningen. För manus och regi svarade flitige och mångsidige Hans Marklund, som också var huvudkoreograf. 60 elever (i mängder av kostymer) framförde femton väl valda scener ur drottningens liv. Base 23 Anneli Alhankos och Eva Johnsons ledning.

Det var en stor glädje att se det allvar och den entusiasm som unga och något äldre visade i sina roller. Som Drottning Kristina framträdde sammanlagt sex unga damer. Direkt rörande var den allra minsta (Lara Bolander) när hon med bestämda steg tågade fram för att krönas med drottningkronan i en jättelik tronstol, som gjorde att barnet verkade ännu mindre.

Tre av de ansvariga för Kristinaföreställningen: Hans Marklund, Anneli Alhanko och Mats Liljefors.   Foto Martin Sundström

Tre av de ansvariga för Kristinaföreställningen: Hans Marklund, Anneli Alhanko och Mats Liljefors. Foto Martin Sundström

I Marklunds ramhandling sitter Drottning Kristina modell för ett berömt porträtt, i samtal med konstnären (Bourdon). Enkelt och effektivt. Det är en alltför ofta förbisedd konst att finna det enkla.

Ett projekt med fortsättning
Föreställningen ingick i det europeiska kulturinitiativet Queen Christina of Sweden, the European, som är ett samarbete 2014-2015 mellan institutioner i Sverige, Frankrike, Italien och Österrike. I mars 2015 arrangeras i Stockholm ett högintressant seminarium med titeln Drottning Kristina i rörelse där Drottning Kristinas fysiska värld levandegörs av Karin Modigh och Camilla Kandare.

Ursprungligen tänkt att avslutas med konsert och seminarier i Göteborg i juni 2015 ser det ut som om detta internationella projekt kommer att förlängas, med deltagande av nya länder: Spanien, Holland, Tyskland och Ryssland.

Peter Bohlin
1 nov 2014


 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil