Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner.

Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner.

Tre tonåringar med passion för balett

LONDON–OSLO: Det är inte lätt att vara tonåring och särskilt inte om man ser det genom ögonen på tre pojkar som går sin balettutbildning. Filmen Balettpojkarna handlar om vänskap, ambitioner, identitet och passion.

Filmen tar dig genom besvikelser, segrar, vänskap, första förälskelsen, tvivel, tro, att växa ifrån varandra och att finna sin egen väg och ambition.

Lukas i samtal med sin lärare på Balettskolan i Oslo. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas i samtal med sin lärare på Balettskolan i Oslo. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas Bjørneboe Brønsrød, Syvert Lorentz Garcia och Torgeir Lind upplever viktiga år i danskarriären. De måste hantera pressen från föräldrar och lärare samtidigt som de står inför sina första utmaningar i internationella danstävlingar i Frankrike och Sverige.

För att säkra karriären är det viktigaste för dem att komma in på Norska Baletthögskolan. Och då blir Lukas plötsligt erbjuden en plats på Royal Ballet School. Det är hans livs chans!

Läs även intervjun med Syvert, som har publicerats tidigare på Dansportalen.

Lukas på Royal Ballet School. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas på Royal Ballet School. Foto Kenneth Elvebakk

De tre unga männen gick på filmpremiären på Curzon Cinema i Londons Mayfair. Någon dag senare träffade Maggie Foyer Lukas:

Han berättade att också några av hans skolkamrater i London följde med för att se föreställningen. "Det kändes konstigt att se mig själv. Mina vänner sa alla att de gillade filmen som sådan och att det var intressant att se mig som yngre – nu är jag så gammal och erfaren!"

Jag undrade om han blev stoppad på gatan av fans som bad om autografer. "Det hände mig en gång i Norge. En kvinna vid en bensinstation frågade mig: Är du killen som dansar balett?"

Lukas tränar i en balettsal. Foto Jörg Wiesner

Lukas tränar i en balettsal. Foto Jörg Wiesner

Ett centralt tema av flera i filmen är Lukas beslut att anta anbudet om en plats på The Royal Ballet School i London. "Jag ångrar inte ett dugg att jag kom hit. Det har varit fantastiskt. Jag har lärt mig så mycket. Det enda tråkiga är att jag inte kan vara tillsammans med mina två vänner, men jag träffar dem mycket ofta.

Där finns så många nationaliteter på RBS. Lukas har lärt sig mycket om olika slag av träning och kan idag mäta sig mot dem som är bättre. "Jag gillar utmaningen att nå samma höga standard."

Syvert i Grasse 2014. Foto Torstein Nodland

Syvert i Grasse 2014. Foto Torstein Nodland

Som tredje års student har Lukas också fått möjlighet att uppträda på The Royal Operas scen. "Det har blivit mycket stående i bakgrunden, men jag spelade en vinhandlare i Don Quijote och då fick jag agera tillsammans med ensemblen och vara en person. Jag gjorde också några föreställningar av Svansjön där jag dansade en bonde i första akten. Det var jätteroligt."

"Men det bästa av allt är att iaktta premiärdansarna. Matthew Golding och Natalia Osipova i Svansjön var enastående och likaså Marianela Nuñez. Jag tycker också mycket om att se Federico Bonelli. Han är min stora förebild, någon jag kan sträva efter att efterlikna."

Torgier sminkar sig före en föreställning. Foto Jörg Wiesner

Torgier sminkar sig före en föreställning. Foto Jörg Wiesner

I år har de som studerar vid Royal Ballet åter igen haft ett utbyte med American Ballet Theatres Studio Company.

"Vi tog samma balettklasser som deras studenter, men det bästa var föreställningen på Alvin Ailey-teatern. Jag dansade Derek Deans Chanson som är ett otroligt vackert pas de deux. Jag dansade också i Rush och det var spännande när Christopher Wheeldon, koreografen, kom för att coacha oss och förtydliga detaljerna. Förhoppningsvis får jag, vid skolans sommarsäsong i London, också dansa den andra satsens pas de deux som är mycket stiligt.", säger Lukas.

Publiken i Skandinavien kommer att kunna se både Lukas och Gina Storm-Jensen, nu medlem av The Royal Ballet, den 16 och 18 maj, när de ska dansa på Oslooperan vid firandet av 50-årsjubileet för Ballettskolen vid den Norske Opera och Ballet.

Bilderna är tagna i anslutning till filmen Ballettguttene och vid balettävlingen i Grasse.

Syvert, Lukas och Torgier. Foto Torstein Nodland

Syvert, Lukas och Torgier. Foto Torstein Nodland

BAKGRUND:

Lukas har dansat balett sedan han var 10 år och han är väldigt engagerad i dansen. Han vet han måste bruka all tid och kraft för att bli professionell balettdansare.

Syvert har dansat seden han var 6 år, och han vet med sig själv att han drömmer om att bli en av världens bästa balettdansare. Men så får han en black out under en föreställning och han måste omvärdera sina ambitioner. Är balett värt all den hårda träningen, eller skall han fokusera på skolan?

Torgeir kommer från Rena och flyttade till Oslo för att dansa balett. Han är långt hemifrån, där favoritintressena är skidåkning och fiske. Han överväger utbildning inom det militära som sin far – men kanske ballett. Torgeir började inte med balett förrän han var 13 år och han vet att han måste jobba hårt för att bli lika bra som Syvert och Lukas.

Ballettguttene (Balettpojkarna) är en norsk dokumentärfilm regisserad av Kenneth Slotterøv Elvebakk.

Priser och nomineringar:

* Winner of best Youth Film, Oulu Int’l. Children’s and Youth Film Festival

* Children’s Jury 2prize, Documentary Feature Film, Chicago Int'l. Children’s Film Festival

* Winner of the Norwegian TV Award “Gullruten” for best music (Henrik Skram)

* Winner of Best Reportage/Documentary, International Festival of Films on Art in Montréal

* Nominated to the best original score for a documentary, IFMCA Award (Henrik Skram)

* Nominated to the Award SOS Kinderdörfer weltweit, DOK.fest in Munich

Maggie Foyer (London)
Cristian Hillbom (Stockholm)
7 maj 2015


 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil