Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner.

Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner.

Tre tonåringar med passion för balett

LONDON–OSLO: Det är inte lätt att vara tonåring och särskilt inte om man ser det genom ögonen på tre pojkar som går sin balettutbildning. Filmen Balettpojkarna handlar om vänskap, ambitioner, identitet och passion.

Filmen tar dig genom besvikelser, segrar, vänskap, första förälskelsen, tvivel, tro, att växa ifrån varandra och att finna sin egen väg och ambition.

Lukas i samtal med sin lärare på Balettskolan i Oslo. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas i samtal med sin lärare på Balettskolan i Oslo. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas Bjørneboe Brønsrød, Syvert Lorentz Garcia och Torgeir Lind upplever viktiga år i danskarriären. De måste hantera pressen från föräldrar och lärare samtidigt som de står inför sina första utmaningar i internationella danstävlingar i Frankrike och Sverige.

För att säkra karriären är det viktigaste för dem att komma in på Norska Baletthögskolan. Och då blir Lukas plötsligt erbjuden en plats på Royal Ballet School. Det är hans livs chans!

Läs även intervjun med Syvert, som har publicerats tidigare på Dansportalen.

Lukas på Royal Ballet School. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas på Royal Ballet School. Foto Kenneth Elvebakk

De tre unga männen gick på filmpremiären på Curzon Cinema i Londons Mayfair. Någon dag senare träffade Maggie Foyer Lukas:

Han berättade att också några av hans skolkamrater i London följde med för att se föreställningen. "Det kändes konstigt att se mig själv. Mina vänner sa alla att de gillade filmen som sådan och att det var intressant att se mig som yngre – nu är jag så gammal och erfaren!"

Jag undrade om han blev stoppad på gatan av fans som bad om autografer. "Det hände mig en gång i Norge. En kvinna vid en bensinstation frågade mig: Är du killen som dansar balett?"

Lukas tränar i en balettsal. Foto Jörg Wiesner

Lukas tränar i en balettsal. Foto Jörg Wiesner

Ett centralt tema av flera i filmen är Lukas beslut att anta anbudet om en plats på The Royal Ballet School i London. "Jag ångrar inte ett dugg att jag kom hit. Det har varit fantastiskt. Jag har lärt mig så mycket. Det enda tråkiga är att jag inte kan vara tillsammans med mina två vänner, men jag träffar dem mycket ofta.

Där finns så många nationaliteter på RBS. Lukas har lärt sig mycket om olika slag av träning och kan idag mäta sig mot dem som är bättre. "Jag gillar utmaningen att nå samma höga standard."

Syvert i Grasse 2014. Foto Torstein Nodland

Syvert i Grasse 2014. Foto Torstein Nodland

Som tredje års student har Lukas också fått möjlighet att uppträda på The Royal Operas scen. "Det har blivit mycket stående i bakgrunden, men jag spelade en vinhandlare i Don Quijote och då fick jag agera tillsammans med ensemblen och vara en person. Jag gjorde också några föreställningar av Svansjön där jag dansade en bonde i första akten. Det var jätteroligt."

"Men det bästa av allt är att iaktta premiärdansarna. Matthew Golding och Natalia Osipova i Svansjön var enastående och likaså Marianela Nuñez. Jag tycker också mycket om att se Federico Bonelli. Han är min stora förebild, någon jag kan sträva efter att efterlikna."

Torgier sminkar sig före en föreställning. Foto Jörg Wiesner

Torgier sminkar sig före en föreställning. Foto Jörg Wiesner

I år har de som studerar vid Royal Ballet åter igen haft ett utbyte med American Ballet Theatres Studio Company.

"Vi tog samma balettklasser som deras studenter, men det bästa var föreställningen på Alvin Ailey-teatern. Jag dansade Derek Deans Chanson som är ett otroligt vackert pas de deux. Jag dansade också i Rush och det var spännande när Christopher Wheeldon, koreografen, kom för att coacha oss och förtydliga detaljerna. Förhoppningsvis får jag, vid skolans sommarsäsong i London, också dansa den andra satsens pas de deux som är mycket stiligt.", säger Lukas.

Publiken i Skandinavien kommer att kunna se både Lukas och Gina Storm-Jensen, nu medlem av The Royal Ballet, den 16 och 18 maj, när de ska dansa på Oslooperan vid firandet av 50-årsjubileet för Ballettskolen vid den Norske Opera och Ballet.

Bilderna är tagna i anslutning till filmen Ballettguttene och vid balettävlingen i Grasse.

Syvert, Lukas och Torgier. Foto Torstein Nodland

Syvert, Lukas och Torgier. Foto Torstein Nodland

BAKGRUND:

Lukas har dansat balett sedan han var 10 år och han är väldigt engagerad i dansen. Han vet han måste bruka all tid och kraft för att bli professionell balettdansare.

Syvert har dansat seden han var 6 år, och han vet med sig själv att han drömmer om att bli en av världens bästa balettdansare. Men så får han en black out under en föreställning och han måste omvärdera sina ambitioner. Är balett värt all den hårda träningen, eller skall han fokusera på skolan?

Torgeir kommer från Rena och flyttade till Oslo för att dansa balett. Han är långt hemifrån, där favoritintressena är skidåkning och fiske. Han överväger utbildning inom det militära som sin far – men kanske ballett. Torgeir började inte med balett förrän han var 13 år och han vet att han måste jobba hårt för att bli lika bra som Syvert och Lukas.

Ballettguttene (Balettpojkarna) är en norsk dokumentärfilm regisserad av Kenneth Slotterøv Elvebakk.

Priser och nomineringar:

* Winner of best Youth Film, Oulu Int’l. Children’s and Youth Film Festival

* Children’s Jury 2prize, Documentary Feature Film, Chicago Int'l. Children’s Film Festival

* Winner of the Norwegian TV Award “Gullruten” for best music (Henrik Skram)

* Winner of Best Reportage/Documentary, International Festival of Films on Art in Montréal

* Nominated to the best original score for a documentary, IFMCA Award (Henrik Skram)

* Nominated to the Award SOS Kinderdörfer weltweit, DOK.fest in Munich

Maggie Foyer (London)
Cristian Hillbom (Stockholm)
7 maj 2015


 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil