Artiklar från 2008 – till idag
I STOCKHOLM samlades under en sommarvecka en formlig parad av teatervetare på Universitetet. Från 57 länder kom kom 900 forskare och entusiaster som sysslar med forskning i scenkonst.
Under konferensens tema "Presenting the Theatrical Past" presenterades pågående forskning och prövades argument i över 800 anföranden om scenkonstens då- och nutid.
26 arbetsgrupper utgör en stomme i IFTR (International Federation for Theatre Research). Inför de årliga konferenserna skickar gruppmedlemmar ut texter till varandra i förväg. Vid sammankomsterna diskuteras materialet.
Arbetsgruppen för dans heter "Choreography and Corporeality". Med det sista ordet menas kroppslighet i vid bemärkelse – kanske bäst "kroppsuppfattningar".
Exempel: Fil. dr. Astrid von Rosen, vid universitetet i Göteborg, presenterade ett projekt som går ut på att precisera en semiotisk metod för att analysera dans. (Semiotisk: användande av teckenkategorier för kommunikation).
von Rosen undersöker då Göteborgsgruppen Rubicons tidiga år som "stadens dansare", från 1978 till 1987, då Rubicon invigde den egna teatern: Unga Atalante.
En starkt bidragande orsak till att konferensen hölls i Stockholm var Drottningholms slottsteaters 250-årsjubileum. Mark Tatlow, före detta konstnärlig ledare vid teatern, höll ett huvudanförande en eftermiddag på teatern.
Det arrangerades också en panel där Drottningholmsteatern och andra bevarade äldre teatrar diskuterades. Under konferensveckan spelades också på teatern Rokokomaskineriet, en opera nyskriven till jubileet.
Pavel Slavko heter den administrative chefen för den enastående 1700-talsteatern i Český Krumlov i Tjeckien. Han presenterade ett alleuropeiskt projekt som tilldelats EU-stöd: "Perspektiv".
I projektet har man, bland mycket annat, på en digital karta inplacerat 120 särskilt intressanta historiska teatrar i Europa och föreslagit en resväg dem emellan. Sverige bidrar där med Drottningholmsteatern, Confidencen och Gripsholms slotts teater. Dessutom har man inom "Perspektiv" upprättat en databas med fakta om över tvåtusen historiska teatrar i Europa!
För historiska danser, eller med den internationella termen "Early dance", finns i IFTR ingen separat arbetsgrupp. Intresserade av detta ämne fick i stället välja delikatesser, som på ett smörgåsbord, av blandade seminarier med något längre anföranden.
Den tyska forskaren Silvia Bier presenterade ett pågående studium av barockoperan Bellerofon (1679), som var en av kompositören Lullys stora succéer. Ur den operan finns bevarad i notation från tiden en lång, komplicerad koreografi i en unik uppställning för nio dansare.
Bier uppvisade dessutom en högst användbar modell för att systematisera material ur och slutsatser om det allkonstverk som barockoperan utgjorde.
Från samma institution, universitetet i Bayreuth, medverkade Lena von Hoven, som specialiserat sig på musik- och teaterlivet i Preussen på 1700-talet.
Ett seminarium behandlade Molières Borgaren Adelsman ur tre perspektiv: dans, musik och kostym. På ett annat seminarium visade den franske forskaren Dominique Lavernier digitala modeller av franska barockteatrar. Med teknikens hjälp kunde man få illusionen av att röra sig inne i teatern!
För den lokala organisationen svarade med den äran en kommitté lärare och doktorander i teatervetenskap under ledning av professor emeritus Willmar Sauter. 2014 utgav han och David Wiles, professor i drama vid universitetet i Exeter, den innehållsrika boken "The Theatre of Drottningholm – Then and Now". Rekommenderas.
Förra året hölls konferensen i Hyderabad i Indien, nästa år arrangeras den i São Paolo i Brasilien.
Peter Bohlin
1 aug 2016
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision