Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Eskapist4

I förgrunden Hampus Gauffin, Oscar Salomonsson, Kentaro Mitsumori, Joakim Aderberg. Foto Nils-Emil Nylander

14 apr
2019

Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö

STOCKHOLM: Vår världskoreograf är 35 år, på hans hemsida finns lika många verk förtecknade. Av hittills 45 kompanier i 17 länder har verk av Alexander Ekman dansats. I det senaste, Eskapist på Kungliga Operan, har Ekman och hans noggrant valda medarbetare åter skapat ett innehållsrikt, omväxlande, underhållande mästerverk.

Innehåll: Spännande gruppdanser med medryckande rytmer. En monolog, en film. Fascinerande solon: ett förtjusande sådant i början dansas av en självlysande Haruka Sassa. Ett mäktigt av Joakim Adeberg när ett trettiotal av de totalt 37 dansarna är klädda i hudfärgade underkläder. Han är då den ende som bär svarta promenadskor med klackar.

Tre förträffliga duetter: i en utmärker sig Emily Slawski och Anton Valdbauer, i en två damer i tåskor: Daria Ivanova och Sarah Jane Medley. En tredje duett börjar med att Haruka Sassa ropar efter sin partner Adi (AdiLiJiang Abudureheman). När han infinner sig börjar en skön duett i klassisk balettstil, förhöjd av snillrike kostymskaparen Henrik Vibskovs eleganta svarta dräkter.

Eskapist19

Eskapist av Alexander Ekman med dansare ur Kungliga Baletten. Foto Nils-Emil Nylander

Den fängslande, visuella skärpan i Vibskovs skapande är en av de sammanhållande krafterna i Eskapist. Andra sådana krafter utgörs av Mikael Karlssons dynamiska, mångskiftande musik, samt av Alexander Ekmans överraskande användande av teaterbyggnadens tekniska resurser. Han ansvarar också för scenografi, ljus och film, inklusive filmklippning. Både musik och koreografi vibrerar av medryckande rytmer.

Verkets avslutning: Den sista gruppdansen – mäktig, innehållsrik, generöst lång, övergår i en scen som slutar vid festbordet. Kalaset är över för denna gång.

Men: Fördjupning

Under den praktfulla ytan på Eskapist finns dock en förstklassig fördjupning. Alexander Ekman har tidigare samarbetat med dramaturgen Carina Nildalen. I programhäftet till Eskapist har hon skrivit en oumbärlig artikel om eskapismen som företeelse.

Där öppnas dörren till en vidare innebörd av ordet eskapism: en form av dagdröm som inte går ut på att fly, utan på att finna nya möjligheter till kreativitet. Inte, med internationella termer, ”self-suppression” utan ”self-expansion” – självexpansion.

Eskapist10

Dansare ur Kungliga Baletten. I förgrunden Anton Valdbauer. Foto Nils-Emil Nylander

Alexander Ekman uttrycker sig bland annat så här i artikeln: ”I mina eskapismer har jag byggt upp världar med människor som jag aldrig mött men som sen har dykt upp som karaktärer i mina verk. Jag har upptäckt att jag är en mycket aktiv eskapist.”

Berikad av sådana insikter upptäcker åskådaren att två scener som först tett sig förbryllande i själva verket är centrala i Eskapist. I monologen visar huvudpersonen, i Oscar Salomonssons gestalt, vägen mot denna högre tillvaro. I filmen befinner han sig där, och med sina vänner ser han saker som är där och andra saker som inte är där.

Titelrollen gestaltas storartat av Oscar Salomonsson. I början är han värd vid ett festbord med inbjudna gäster. I monologen agerar han på det beundransvärda sätt där allt överflödigt är avlägsnat. Bara det väsentliga finns kvar. I filmen framstår han som en naturlig skådespelare - en inte helt vanlig art, värd att vårda med omsorg.

Mot slutet har den uppmärksamme åskådaren blivit klokare. Föreställningen var både en fest som för denna gång tagit slut och samtidigt ett besök i en tillvaro vackrare och mer innehållsrik än den mest fantasifulla dröm.

Peter Bohlin
15 april 2019

AlexanderEkmanCramerskamedaljen

Alexander Ekman får den Cramérska medaljen på Kungliga Operans scen. Närmast Alexander är stiftelsens representant Terje Stoud Platou Thoresen, därefter ordföranden Birgitta Melander, vice ordföranden Mathias Cramér och Elise Englund. Foto Simon Broström

Motivering Cramérska medaljen:

”Med humor, värme och djupaste allvar, har du gett Sverige och världen de mest fantastiska uppsättningar som både berör och roar. Ditt koreografiska språk och ärliga tilltal gör just dig till den sceniska trollkarl och teaterman som Ivo Cramér skulle ha älskat och uppskattat.

Med en osviklig känsla för timing och rytm leder du oss in i magiska världar fyllda av eskapism, vatten eller hö, och tar oss till ställen vi aldrig vill lämna. Du trollbinder din publik och får oss alla att återvända. Om och om igen.”

GunillaRoempkestipendietAlexanderEkman

Alexander Ekman vid utdelningen av Gunilla Roempke-stipendiet. Från vänster Madeleine Onne (konstnärlig ledare finska nationalbaletten), Gunilla Roempkes dotter Titti Gentele, Alexander Ekman, Nicolas Le Riche (balettchef), Oscar Salomonsson (dansare), Pär Isberg (koreograf). Foto Mats Lindgren

Motivering Gunilla Roempke-stipendiet:

Alexander Ekman har med ett helt nytt koreografiskt språk och sin högst personliga stil tagit dansvärlden med storm. Med lika mycket entusiasm som allvar tar han sig an uppdrag på ett fantasifullt sätt. Han vänder uppochner på allt det vi förväntar oss - låter oss zappa mellan scener likt dagens sätt att se på TV.

Under skapandeprocessen av ett verk involverar han dansaren och får artisten att utforska sina egna mänskliga beteenden och fantasier. Åskådaren får ta del av mänskliga möten i en surrealistisk värld för en stunds verklighetsflykt likt Eskapism.

Alexander Ekman hyllas för sitt verk

Det är tradition att upphovsmänniskor efter en premiär hyllas på scenen. Så naturligtvis också denna gång. Men Alexander Ekman fick framträda på scenen flera gånger:

Efter andra framförandet tilldelades han Gunilla Roempke-stipendiet.
Efter tredje belönades han med Tyyne och Ivo Cramérs stiftelses medalj.
Efter femte framförandet mottog han publikens jubel under en TV-inspelning av Eskapist.

alexanderekman

Alexander Ekman omgiven av dansare efter föreställningen av Eskapist. Foto Mats Lindgren

Haruka Sassa

Haruka Sassa är 1:a solistdansare i Kungliga Baletten. Foto Carl Thorborg

Haruka Sassa, som medverkar i Eskapist, årets Gallodier-stipendiat.

”Med en självklarhet i varje rörelse, och med ett konstnärligt uttryck utöver det vanliga, förför Haruka Sassa sin publik. Hon är trots sin unga ålder redan den ledande ballerinan vid Kungliga Baletten. Hon behärskar såväl den klassiska balettens vokabulär till fullo, liksom den moderna dansens alla utmaningar. Koreograferna står i kö för att få skapa rörelser till denna unika och hårt arbetande dansare.” Lördag 13 april 2019.

Louis Gallodier (1733-1803) var Kungliga Balettens första balettmästare och kallas ibland den svenska balettkonstens fader.

 

Föreställningsfakta

Koreografi, scenografi, ljus och film: Alexander Ekman

Musik: Mikael Karlsson

Kostym och mask: Henrik Vibskov

Dramaturg: Carina Nildalen

Ljud: Lars-Göran Ehn

Roller

Eskapisten: Oscar Salomonsson

Konhuvuden: Daria Ivanova, Sarah Jane Medley

Träddrottningen: Jonna Savioja

Du och Jag: Emily Slawski, Anton Valdbauer

Seniora eskapister: Joakim Adeberg, Jérôme Marchand, Anton Valdbauer, Mayumi Yamaguchi

Klassisk duett: Haruka Sassa, AdiLiJiang Abudureheman

Röda hattkvinnan: Alina Lagoas

Eskapister: Coralie Aulas, Gabriel Barrennengoa, William Dugan, Mackenzie Farquhar, Hampus Gauffin, Frida Hambraeus, Hiroaki Ishida, Pascal Jansson, Julien Keulen, Luiza Lopes, Calum Lowden, Preston McBain, Kentaro Mitsumori, Kisa Nakashima, Jérémie Neveu, Moe Nieda, Samuele Ninci, Natalie Ogonek, Alessa Rogers, Javier Rojas, Erik Rudkvist, Desislava Stoeva, Lisa Van Cauwenbergh, Madeline Woo och Kaho Yanagisawa


  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

  • Killdag KSB
    Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
    På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil